Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pariz: Belgija imala ključne informacije o Abdeslamu

Foto: Printscreen

Pariz: Belgija imala ključne informacije o Abdeslamu

Belgijske vlasti nisu na vreme prosledile ključne informacije o jedinom preživelom napadaču koji je učestvovao u terorističkim napadima u Parizu prošle godine, izjavili su francuski parlamentarci.

Svet
Izvor: Tanjug

Da su te informacije ranije prosleđene francuskim vlastima, Abdeslam je mogao da bude uhapšen samo nekoliko sati nakon krvavog napada 13. novembra 2015. u Parizu, u kojem je ubijeno 130 ljudi, ali je umesto toga proveo u bekstvu čak četiri meseca, prenela je agencija AFP.

Francuska policija je na kontrolnom punktu u Parizu pregledala Abdeslamu dokumente jutro posle napada, ali ga je pustila 30 minuta kasnije jer se on nije nalazio na njihovom spisku osumnjičenih.

Oko sat vremena kasnije su belgijske vlasti obavestile francusku policiju da je Abdeslam povezan sa džihadistima, nakon čega je izdat nalog za njegovo hapšenje, ali je on do tada već nestao.

"Belgijske vlasti su znale da je Salah Abdeslam član džihadističkog pokreta, pa zašto se ta informacija nije nalazila u dosijeu?", naveo je francuski parlamentarac i izvestilac parlamentarne komisije za teroristički napad u Parizu, Sebastjan Pjetrasanta.

Abdeslam je na kraju uhapšen u Briselu 18. marta, nakon što je četiri meseca bio najtraženiji čovek u Evropi.

Francusko tužilaštvo veruje da je on bio zadužen za logistiku koordinisanog niza napada u pariskim kafićima, koncertnoj dvorani "Bataklan" i stadionu, koji su bili isplanirani u Briselu.