Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pariz menja London kao finansijski centar?

Pariz/ Foto: pixabay.com

Pariz menja London kao finansijski centar?

Politički vrh Francuske širom raširenih ruku čeka bankare i brokere koji žele da se premeste iz londonskog "Sitija"

Svet
Izvor: Sputnjik

Jedan broj analitičara smatra da nakon izlaska Velike Britanije iz EU London ne može da ostane finansijski centar sveta. Za tu titulu već se bore drugi evropski gradovi. Jedan od glavnih konkurenata britanskom Sitiju je Pariz. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ne namerava tako lako da se preda.

Velika Britanija namerava da izađe iz EU — da li to znači da londonski Siti očekuje krah?

Inostrani mediji su puni naslova: „Evropski gradovi će imati koristi od ’bregzita‘“, „Evropski gradovi se bore za finansijsku krunu Londona nakon izlaska Britanije iz EU“, „Finansijsku krunu želi da dobije Pariz“.

- Velikim međunarodnim kompanijama govorim: ’Dobro došli u Pariz! Investirajte u francusku ekonomiju - izjavio je francuski premijer Manuel Vals.

Francuska privlači i bankare. - Mi čekamo goste sa raširenim rukama - izjavio je ministar ekonomije Emanuel Makron.

Godinu dana pre „bregzita“ francuski „Mond“ je upozoravao: „Čuvaj se Britanijo, ako glasaš za ’bregzit‘, izgubićeš kao Napoleon kod Vaterloa“.

Međutim, ekonomski konsultant Kit Bojfild se ne slaže sa takvim mišljenjem.

- Ne smatram da će izlazak Britanije iz EU predstavljati poraz za nas, kao što je Vaterlo za Francuze. Naravno, potrebno je smisliti dalje akcije. Ne nameravamo da koncentrišemo snage na Evropu, radićemo na globalnim projektima. Naravno, Francuska će uraditi sve što je moguće da privuče ljude u Pariz. Biću iznenađen ako oni ne pokušaju da iskoriste situaciju. Međutim, mi se ne plašimo - rekao je Bojfild.