Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PATROLNI ČAMAC "RAPTOR" ulazi u sastav Baltičke flote

Foto: yandex.ru

PATROLNI ČAMAC "RAPTOR" ulazi u sastav Baltičke flote

Projekat patrolnog čamca 03160 “Raptor” uspešno je prošao državne testove u Baltičkom moru i spreman je da se pridruži Baltičkoj floti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Čamci ovog projekta najbrži su u ruskoj mornarici, piše Glas Moskve.

"Državni testovi serijskog patrolnog čamca “Raptor” završeni su na obalnim područjima na Baltičkom moru. Nakon što je državni prihvatni odbor potpisao sertifikat o prijemu, čamac će biti predat mornarici i biće uključen u Baltičku flotu Rusije”, rekao je portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije za mornaricu, kapetan prve klase Igor Digalo.

Projekat 03160 je dizajniran za prevoz najmanje 20 vojnika, u bilo koje doba dana i noći i u različitim vremenskim uslovima. Sprovodiće službu patrole, presretati i zadržati male ciljeve, a isto tako pretraživati i spasavati.

Područje plovidbe “Raptora” je priobalna zona mora, moreuzi, ušća reka u slobodnom plovidbenom periodu, danju i noću - na udaljenosti od 100 milja od baze. "Raptor" je u stanju da ubrza do 50 čvorova, njegova posada je 3 osobe, dubina uranjanja od 0,9 metara.

Opremljen je okretnim prozorima sa zaštitnim staklom debljine 39 mm, kao i naoružanjem - daljinski kontrolisanim kompleksom sa giro-stabilizovanim optoelektronskim modulom (GOEM) kalibra 14,5 mm; ima opseg otkrivanja cilja od 3000 m; ciljni opseg pucanja - 2000 m i dva mitraljeza 6P41 "Pečeneg" kalibra 7,62 mm na okretnim instalacijama.