Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Peking blokirao deo Južnog kineskog mora zbog vežbi

Foto: pixabay.com

Peking blokirao deo Južnog kineskog mora zbog vežbi

Nekoliko dana nakon odluke suda u Hagu da Kina ne polaže prava na teritorije u ovom moru, Peking odlučio da blokira deo voda zbog vojnih vežbi

Svet
Izvor: Tanjug

Kina je danas saopštila da će blokirati deo Južnog kineskog mora zbog vojnih vežbi planiranih za ovu nedelju, nekoliko dana nakon odluke međunarodnog Stalnog suda za arbitražu u Hagu da presudi protiv tvrdnji Pekinga da Kini pripada skoro celokupna tamošnja morska teritorija.

AP prenosi da je pomorska uprava kineske pokrajine Hajnan navela da će oblast jugoistočno od ove ostrvske pokrajine biti zatvorena od ponedeljka do četvrtka, a da kineska Ratna mornarica i Ministarstvo odbrane nisu komentarisali tu odluku.

Agencija navodi da je odluka o blokadi područja doneta usred trodnevne posete Kini komandanta pomorskih operacija SAD admirala Džona Ričardsona koji u Pekingu razgovara sa kineskim kolegama o sporu u Južnom kineskom moru i načinima za povećanje interakcije dve vojske.

AP navodi da je Kina odbacila presudu suda u Hagu donetu prošlog utorka, u procesu koji su inicirali Filipini, a Peking odbio da učestvuje u arbitraži.