Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Peskov: Turski tok zavisi od ekonomskih i političkih faktora

Foto: rt.com

Peskov: Turski tok zavisi od ekonomskih i političkih faktora

Pitanje obnavljanja projekta izgradnje gasovoda Turski tok je komplikovano i zavisi od ekonomskih i političkih faktora, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Pekov novinarima.

Svet
Izvor: Tanjug

"To je komplikovano pitanje, ali niko ne beži od razgovora o projektu i svi su zainteresovani za diskusiju o njegovoj korisnosti i ekonomskoj atraktivnosti", rekao je Peskov, a prenosi ruska agencija Tass.

"Rad po tom pitanju se nastavlja u svim pravcima. Gasprom nije provodio vreme okolo ne radeći ništa. Razmatraju se alternativni putevi sa evropskim partnerima", dodao je portparol Kremlja.

Delegacije iz Rusije i Turske su juče razgovarale u Moskvi, diskutujući između ostalog i o potencijalnom obnavljanju projekta Turski tok.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.