Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"PETAR VELIKI": Najmoćnija ruska nuklearna krstarica

Foto: interpolit.ru

"PETAR VELIKI": Najmoćnija ruska nuklearna krstarica

​Sledeće godine čuvena ruska krstarica će napuniti 20 godina u mornarici, a već je prošla skoro 150 hiljada nautičkih milja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Teška nuklearna krstarica “Petar Veliki” (projekat 1144.2) predata je Severnoj floti u aprilu 1998. godine, a bila je poslednja u svojoj seriji (šifra “Orlan”).

Ukupno je u Rusiji izgrađeno četiri takva broda. Danas je u redovima vojske samo “Petar Veliki”, dok se u fabrici modernizuje još jedna teška nuklearna krstarica “Admiral Nahimov”, piše Glas Moskve.

Istorija stvaranja

Jedan od glavnih razloga za izgradnju nuklearne krstarice projekta 1144 bilo je stvaranje američke nuklearne krstarice sa vođenim projektilima “Long Bič”, prve takve na svetu.

Nakon što su američke nuklearne podmornice sa interkontinentalnim balističkim projektilima imale priliku da uđu u okean i postanu praktično neranjive, velike krstarice u mornarici Rusije su postali objektivna nužnost.

Sva četiri “Orlana” su dizajnirana i sagrađena u Baltičkom brodogradilištu. Prema NATO klasifikaciji, ovaj projekat, zbog svoje veličine i moćnog oružja, nazvan je “battlecruiser”, odnosno borbena krstarica.

“Petar Veliki” originalno je sagrađen za Severnu flotu, tako da su se u Arktičkom regionu odvijala sva ispitivanja.

Za razliku od svojih prethodnika, imao je povećanu autonomiju (do 60 dana) i neograničen opseg navigacije, opremljen sa efikasnijim hidroakustičnim sredstvima, poboljšanim anti-podmorskim oružjem i krstarećim raketama.

Sledeće godine čuvena ruska krstarica će napuniti 20 godina u mornarici, a već je prošla skoro 150 hiljada nautičkih milja.

28. jula 2012. godine teškoj nuklearnoj krstarici “Petar Veliki” dekretom predsednika Ruske Federacije dodeljen je orden Nahimova “zbog hrabrosti, posvećenosti i visokog profesionalizma koje je pokazalo osoblje broda u vršenju borbenih misija komande”.

Prema rezultatima 2016. godine, posada broda postala je najbolja među raketnim krstaricama na takmičenju za nagradu vrhovnog komandanta ruske mornarice.

Zanimljive činjenice

- Snaga nuklearnih reaktora bila bi dovoljna za snabdevanje strujom grada od 200 hiljada ljudi.

- Dužina svih koridora broda je 20 kilometara.

- Najsnažniji udarni brod u ruskoj mornarici i najteži u svetu iz klase ne-avionosećih.

- Bez dopunjavanja goriva, “Petar Veliki” može 50 puta obići oko Zemlje. Stoga je autonomija putovanja ograničena odredbama i fizičkim sposobnostima posade i iznosi oko 60 dana.

Oružje

Osnova oružja “Petra Velikog” je protivbrodni raketni sistem “Granit”, koji ima 20 nagnutih lansera pod gornjim krovom sa supersoničnim projektilima P-700.

Kompleks je dizajniran za udaranje na grupne morske i priobalne ciljeve. Opseg vatre - do 700 km. Rakete mogu nositi i konvencionalne visoko-eksplozivne bojeve glave i nuklearno oružje; imaju multivarijatni program napada i povećan imunitet buke.

Tokom streljanja jedna od raketa služi kao “navigator”. Da bi se povećao opseg detekcije neprijatelja, trebalo bi da bude na visokoj nadmorskoj visini, razmenjujući informacije sa drugim projektilima, koji se bukvalno šire na površini vode. U slučaju presretanja rakete-lidera, njeno mesto automatski zauzima jedan od vođenih projektila.

Iz iskustva borbene i operativne obuke mornarice, poznato je da je praktično nemoguć udar na takav projektil. Čak i ako “Granit” bude pogođen anti-projektilom, zahvaljujući svojoj ogromnoj masi raketa će zadržati početnu brzinu leta i ipak dostići svoj cilj.

Zenitno protivvazdušno naoružanje broda predstavlja ZRT kolektivne odbrane "Fort" sa 12 vertikalnih lansera i autonomni sistem “Kinžal”.

Vazdušnu odbranu "Petra Velikog" ojačao je i protivavionski raketni i artiljerijski kompleks "Kortik", koji se sastoji od šest borbenih modula. Svaki od njih poseduje po dve 30-mm artiljerije AK-630M1-2 sa ukupnom vatrom od 10 hiljada pucnjeva u minuti.

Pored toga, krstarica je opremljena 130-milimetarskom višenamenskom artiljerijom AK-130 sa opsegom od 25 km. Stopa paljbe - do 90 pucnja u minuti.

Anti-podmorsko oružje uključuje raketni sistem “Vodopad-NK”, čiji su raketni torpedi sposobni da pogode neprijateljske podmornice na razdaljini do 50 km. I kompleks anti-torpedo odbrane "Udav-1", dizajniran da uništi torpede koji napadaju brod.

Tu su i dva šestocevna raketno-bombardujuća sistema “Smerč-3” sa opsegom do jednog kilometra i dva protiv-podmorska helikoptera Ka-27.

To sve, zajedno sa savremenim radarom, hidroakustikom i navigacijom čine “Petra” - VELIKIM.

Njegova plovidba je praktično neograničena. Zahvaljujući svom naoružanju, multifunkcionalna teška krstarica, pored pružanja pokrića za grupisanje brodova i otkrivanje i uništavanje podmornica, sposoban je da podrži dejstva kopnenih snaga u priobalnoj zoni.

Karakteristike

Dužina: 250 metara

Širina: 25 metara

Standardna zapremina: 23.750 tona

Puna zapremina: 25.860 tona

Brzina: 32 čvora (oko 60 km/sat)

Brod ima 8 nivoa. Visina prednjeg dela sa nivoa glavne ravni je 59 metara.