Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pilot malezijskog MH370 namerno leteo u more?

Foto: banjaluka.net

Pilot malezijskog MH370 namerno leteo u more?

Vodeći svetski stručnjak Leri Vens veruje da je nestali malezijski avion MH370 namerno oboren u more, prenosi Bi-Bi-Si.

Svet
Izvor: B92

Vens je za australijsku emisiju “60 minuta” izjavio da tragovi na pronađenim delovima krila vode ka tome da je avion "kontrolisano pao u more".

Podsećamo, Boing 777 na letu iz Pekinga u Kuala Lumpur nestalo je u martu 2014. godine sa 239 ljudi u njemu.

Zvanični tim koji vrši istragu navodi da i dalje ispituju da li je pilot namerno oborio avion.

Istraga koju vodi australijski tim fokusirala se na oblast od oko 2.000 kvadratnih kilometara zapadno od obala Australije, a ta zona je izabrana na osnovu teorije da je avion bio na autopilotu kada je skrenuo sa kursa.

Međutim, zvaničnik koji koordiniše potragu rekao je za “60 minuta” da bi olupina aviona mogla da bude izvan te zone ukoliko je pilot kontrolisao avion u trenutku pada.

Bi-Bi-Si piše da je Vens do sada vodio preko 200 istraga o padovima aviona i glavni je autor izveštaja o padu švajcarskog aviona iz 1998. godine kada je poginulo 229 ljudi.

Kako se navodi, sila tog pada razbila je avion na više od dva miliona delića.

Vens je za “60 minuta” rekao da je odsustvo olupine jedan od faktora koji sugeriše da je MH370 pao u “kontrolisanim okolnostima”.

“Neko je pilotirao avionom do samog kraja leta. Neko ga je namerno oborio u vodu. Nema druge teorije koju možete da pratite”, navodi on.

Uprskos opsežnoj potrazi u Indijskom okeanu nijedan deo aviona nije pronađen dok se deo krila nije pojavio na Reunion ostrvu kod Madagaskara pre godinu dana.

Vens kaže da se na krilima vidi “erozija vode visokog pritiska koja je mogla da nastane samo ako je avion vođen u more”.

“Sila vode je jedina mogla da napravi takve ivice krila koje vidimo. Nije polomljeno. Da je krilo polomljeno bio bi čist pad. Niste mogli da polomite to”, ističe Vens.

List „Njujork“ došao je ranije u posed poverljivih dokumenata iz istrage malezijske policije o nestanku aviona na letu MH370.

Ti dokumenti pokazuju da je pilot aviona Zahari Ahmad Šah izveo simulirani let duboko u udaljene delove Indijskog okeana manje od mesec dana pre nego što je MH370 nestao pod nerazjašnjenim okolnostima.

Dakle, maltene je izveo sličnu stvar kao i mesec dana kasnije kada je avion nestao.

To otkriće, koje Malezija nije navela u javnom izveštaju o istrazi nesreće, kako navode, najsnažniji je dokaz do sada da je Zahari imao u planu da obori avion i da je sve bilo isplanirano.