Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pismo evropskih parlamentaraca: Ukinite sankcije Rusiji

Foto: pixabay.com

Pismo evropskih parlamentaraca: Ukinite sankcije Rusiji

Grupa evropskih poslanika pozvala je na ukidanje sankcija Rusiji u otvorenom pismu upućenom redakciji "Raša tudej".

Svet
Izvor: Tanjug, Blic

Poslanici u pismu ukazuju na posledice koje Evropa trpi zbog takve odluke.

Oni su naveli da su u oktobru 2014. godine, nekoliko meseci nakon što je EU uvela sankcije Rusiji, verovali da je izostanak partnerstva sa Rusijom pogrešna odluka i kada je u pitanju politički (konflikt u Siriji) i kada je u pitanju ekonomski nivo i da će za to morati da se plati cena.

Danas, više od dve godine od uvođenja sankcija kao reakciju na situaciju u Ukrajini, alarm upozorenja i dalje i crven, navodi se u pismu, prenosi Blic.

U julu 2014. godine, sankcije EU proširene su i na pojedince, što uključuje i pojedince iz ruskih obaveštajnih službi. Njima je onemogućeno da dobiju vize i putuju u EU. Aleksandar Bortnikov, direktor ruske Federalne službe za bezbednost (FSB) i Mihail Fradkov, direktor spoljne obaveštajne službe, takođe su obuhvaćeni ovim sankcijama.

I SAD su uvele sankcije Rusiji, ali uglavnom ekonomske, i nikada nisu ugrozile saradnju sa ruskim obaveštajnim službama. Zbog čega mi to radimo, na štetu naše sopstvene bezbednosti?", navodi se u pismu poslanika.

Ove sankcije pogađaju Francusku, ali i Evropsku uniju, što pokazuje suspenzija Saveta za saradnju o bezbednosnim pitanjima koja traje od ukrajinske krize.

Ovaj savet okupljao je ministre inostranih poslova i ministre odbrane i sa francuske i sa ruske strane.

Ovi godišnji sastanci nisu se dogodili od oktobra 2012. godine. Pa čak i ako se interakcija ne nastavi, ukidanje sankcija bi omogućilo sveobuhvatniju razmenu, naveli su poslanici.

Rusija zahvaljujući svojoj poziciji u Siriji ima pristup vrednim informacijama o IS. Bila bi greška da okrenemo leđa tome, posebno zato što naš neprijatelj ima mnogo lica i svakodnevno se menja. To bi trebalo da bude razuman razlog sa saradnju sa Rusijom, da bismo mogli da razmenimo ključne informaciji o pozicijama i namerama IS, navodi se u pismu, prenosi "Blic".