Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Po ovome će biti UPAMĆENA PARADA POBEDE 2017.

Po ovome će biti UPAMĆENA PARADA POBEDE 2017.

Dugo očekivani spektakl nije razočarao ni posmatrače ni organizatore, a nekoliko detalja prepričavaće se do iduće godine kada će ponovo Crvenim trgom u Moskvi tlo zatresti ujednačeni marš ruskih vojnika i silina ruskog oružja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Prolećnih" dva stepena

Iako prolećni po kalendaru, 9. maj 2017. godine nije prelazio temperaturu od oštrih 2 do 3 stepena, piše Glas Moskve.

Arktička "čuda"

To je ponajviše bila odgovarajuća temperatura za zadivljujući protiv-vazdušni kompleks TOR-M2DT i antiraketni kompleks „pancir SA“ na bazi zglobnog terenskog vozila povišenog stepena prohodnosti koji su prvi put defilovali na moskovskoj paradi u maskirnoj beloj boji specijalno prilagođenoj za Arktik.

Iako pokazani, prema ocenama stručnjaka ova PVO “čuda” nisu otkrila ništa više do svoje impozantnosti i gigantske pojave.

Sve tajne usavršenih sistema ostale su sačuvane.

Posebnu pažnju je privukao i kompleks JARS koji predstavlja osnovu mobilne grupacije nuklearnih snaga Rusije.

Junarmija

Ovogodišnja parada pobede ostaće upamćena i po prvom defileu “Junarmije”, vojno-patriotsko društvenog pokreta koji je stvoren na inicijativu Ministarstva odbrane Rusije 2015. godine.

Danas pokret vojne omladine obuhvata sve regione zemlje i broji u svojim redovima više od 70.000 mladića i devojaka.

Izdržljive kadetkinje

Posebne aplauze i simpatije publike osvojila je paradna jedinica devojaka-kadetkinja vojne akademije za vezu „Budeni“ i Vojno-kosmičke akademije „Možajski“.

One su prvi put paradirale u plavim jaknama, belim suknjama i crnim čizmama. Hladan moskovski vetar nije ih obeshrabrio, pa su čak odbile i da obuku jakne koje su im ponuđene dok su čekale svoj red za defile na paradi.

Putinov govor

Čitava ceremonija svakako ne bi mogla ostaviti ni približan utisak da nije bilo govora predsednika Rusije Vladimira Putina posle čijih reči je minut ćutanja dobro došao kako bi se progutala knedla u grlu od snažnih emocija.

Ove godine je izostao spektakl na nebu vazdušnih jedinica zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova, iako je preko 70 ekipa VKS rasterivalo oblake kako bi se sprečile padavine na ovaj važan dan.

Ipak, to nije uspelo da pokvari savršen utisak koji i ove godine ostavlja Parada pobede.