Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČEO ARHIJEREJSKI SABOR Ruske pravoslavne crkve u Moskvi

Foto: patriarchia.ru

POČEO ARHIJEREJSKI SABOR Ruske pravoslavne crkve u Moskvi

​Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvodio je svečani moleban povodom početka Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Plenarno zasedanje Arhijerejskog sabora počeće u sali Crkvenih sabora. Na Sabor, koji se održava jednom u nekoliko godina, došli su jerarsi iz svih ruskih i stranih eparhija RPC.

Prema statutu Ruske pravoslavne crkve, najviši organi crkvene vlasti i uprave predstavljaju Lokalni sabor, Arhijerejski sabor i Sveti sinod. Sinod upravlja crkvom u periodu između sabora, njegovi članovi čine prezidijum Arhijerejskog sabora. Prethodni sabor održan je u februaru 2016.

Na sastanku episkopi razmatraju i odlučuju o pitanjima veronauke, religioznog i crkvenog života, kao i moralnim temama, navodi Glas Moskve.

Očekuje se da će ove godine jerarsi raspravljati o temi pogubljene porodice cara Nikolaja Drugog, obrazovnim temama, dokumentima, položaju manastira i crkvenom braku, kao i upotrebi interneta od strane monaha.

Putin pozdravio učesnike Arhijerejskog sabora RPC

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je učesnike Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve, a pozdravni telegram objavljen je na sajtu Kremlja.

„Vaša svetosti! Uvaženi arhijereji! Srdačno vas pozdravljam povodom otvaranja Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve koji se održava na stogodišnjicu obnove patrijaršije u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Predsednik je naglasio da je odluka o oživljavanju patrijaršijske službe, koju je usvojio Lokalni sabor 1917-1918, predstavljalo veliki, zaista istorijski događaj u životu Ruske pravoslavne crkve, koja je umnogome odredila njenu misiju.

Predsednik je istakao vrednost doprinosa crkve za konsolidaciju društva, očuvanje međunacionalnog mira i harmonije, kao i razvoj konstruktivnog dijaloga sa državom o najvažnijim pitanjima života zemlje.

„Uveren sam da će sadašnji Arhijerejski sabor, kao najviši organ hijerarhijske uprave Ruske pravoslavne crkve, proteći na plodan, konstruktivan način i izazvati širok odjek u javnosti“, dodao je predsednik.

Putin je svim učesnicima poželeo uspešan rad i sve najbolje.