Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČINJE NOVI POHOD: Na Arktik se uputila ruska Severna flota

Foto: oceanmedia.su

POČINJE NOVI POHOD: Na Arktik se uputila ruska Severna flota

Brodovi Severne flote započeli su pohod u istočnim regionima Arktika, javila je služba za medije ruskog Ministarstva odbrane.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U izveštaju se navodi da odred obuhvata brodove “Kondopoga”, “Aleksandar Otrakovski” i “Georgi Pobedonosac”, tanker “Sergej Osipov”, veliki protiv-podmornički brod “Severomorsk”, “Pamir” i “Kil-164”.

Glavni zadatak kampanje je da obezbedi bezbednost pomorske plovidbe i drugih vrsta pomorske privredne aktivnosti Ruske Federacije u arktičkoj zoni, piše Glas Moskve.

U izveštaju se takođe kaže da će, kako bi se osigurala bezbednost pohoda, Ministarstvo odbrane uključiti avione i helikoptere.

Šesti put održava se dolazak velikog pohoda SF brodova na Arktik. Ruski marinci su 2012. godine prvi put došli na ostrvo Kotelni. Odred brodova vodio je vodeći brod Severne flote, krstarica “Petar Veliki”.

U 2014. godini na Arktiku održani su veliki manevri za zaštitu morske obale i arktičke ostrvske zone Rusije. U 2016. godini, arktička motorizovana pešadija je prvo padobranom sletela na obalu ostrva Aleksandra.