Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČINJU TESTOVI bespilotnog helikoptera u Rusiji

Foto: russianhelicopters.aero

POČINJU TESTOVI bespilotnog helikoptera u Rusiji

U konstruktorskom birou su počela kopnena testiranja bespilotnog helikoptera, izjavili su u pres-službi državne korporacije „Rosteks“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Uzletna masa letelice dostiže 500 kilograma, njeni konstruktori su holding „Helikopteri Rusije“. Već su napravljena dva modela, od kojih se jedan testira u Konstruktorskom birou.

Dron može da nosi do 150 kilograma korisnog tereta i razvija brzinu od 150 kilometara na čas. Helikopterom će se upravljati iz kopnenog centra na bazi vozila KAMAZ, prenosi Glas Moskve.

„Ovo je prvi model ove vrste u Rusiji. Naši stručnjaci su uspeli da postignu značajan progres, i mi planiramo da počnemo sa testiranjem ovog kompleksa u drugoj polovini 2018. godine“, naveo je direktor „Helikoptera Rusije“ Andrej Boginski.

Industrijski direktor avijacionog klastera „Rosteksa“ Anatolij Serdjukov naglasio je da ovi modeli imaju dobru perspektivu, kako na vojnom tako na civilnom tržištu.

Prema njegovim rečima, ovakav dron može da poseduje sistem za posmatranje i ozbiljno naoružanje koje današnji dronovi nisu u stanju da podignu u vazduh.