Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POGLED U BUDUĆNOST: Koji ruski tenkovi će biti u prvim borbenim linijama

Foto: Vitalij Kuzmin

POGLED U BUDUĆNOST: Koji ruski tenkovi će biti u prvim borbenim linijama

Program modernizacije ruskog naoružanja trajaće do 2030. godine. Šta može očekivati ruska armija?

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Način ratovanja se znatno izmenio tokom proteklih decenija. Većinu taktičkih zadataka izvršavaju avijacija i precizno oružje poput krstarećih i navođenih raketa.

Pojedini vojni eksperti čak pretpostavljaju da su tenkovi rudiment iz 20. veka i da će kroz 50 godina oni potpuno nestati sa bojnog polja zajedno sa pešadijom i teškom oklopnom tehnikom.

Ruski generali se, međutim, ne slažu sa takvom procenom, navodi Glas Moskve.

General Dmitrij Bulgakov, zamenik ministra odbrane Rusije, izjavio je da su borbena dejstva u Siriji pokazala da i pored izuzetno velike moći i dostignuća taktičkih bombardera i krstarećih raketa pobedu u potpunosti mogu obezbediti samo kopnene trupe.

„Tenkovi će i dalje biti jedna od najvažnijih vrsta naoružanja u savremenom ratu, jer se o uspehu neke operacije može govoriti tek kada su strateški položaji zauzeti i zadržani“, rekao je general Bulgakov, istakavši da je oklopna tehnika i dalje jedino oružje koje armiji pruža mogućnost da štiti vojnike neposredno u trenutku napada.

Program modernizacije ruskog naoružanja trajaće do 2030. godine, tako da će tenkovi koje Rusija danas pravi braniti zemlju kroz 15 godina. Šta može očekivati ruska armija?

Za početak, ove godine se pojavio jedan novitet. U pitanju je novo borbeno vozilo za podršku tenkova „Terminator“.

„Terminator“ je teško naoružan, ima debeo oklop koji mu omogućava da opstane u uličnim borbama na bliskom rastojanju. Nosi 4 raketna lansera 9M120 „Ataka“, dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm, dva bacača granata AG-17D i jedan dvocevni mitraljez kalibra 7,62 mm.

Ovo borbeno vozilo je prošlo mnoga testiranja kod kuće, a imalo je i vatreno krštenje u borbi protiv terorista „Islamske države“ u Siriji.

„Za pobedu u borbi nije uvek potrebno nuklearno oružje, a neophodnu vatrenu moć mogu da obezbede i tenkovski topovi kalibra 125 mm. Oni će pružati podršku jedinicama u eliminisanju manjih ciljeva na bojnom polju“, rekao je Aleksej Ram, vojni analitičar lista „Izvestiя“.

Novi ruski tenkovi će biti pristupačniji i jednostavniji za korišćenje.

„Kroz par meseci Ministarstvo odbrane će objaviti broj ovih pomoćnih borbenih vozila koja će biti isporučena armiji. Samo treba sačekati objavljivanje novog vojnog programa za 2018-2025“, rekao je on.

Elitna družina

Tokom proteklih godina ruska armija je dobila oko 3.000 novih tenkova, a među njima i tenk T-14 „Armata“ o kome se mnogo priča, koji ima oklop nove generacije i ispaljuje 10 tenkovskih projektila u minuti na udaljenost od 6,9 km.

T-14 je modifikovana verzija tenkova koji su štitili granice Rusije tokom proteklih decenija (T-72, T-80 i T-90). Sve je prošlo kroz čitav niz procedura modernizacije u skladu sa zahtevima savremenog ratovanja.

T-72B3 je već u arsenalu ruske armije, dok se T-90M i T-80BVM tek pripremaju za proizvodnju i testiranje.

Po rečima generala Bulgakova, glavni cilj modifikovanja je u obezbeđivanju dodatne zaštite i manevarskih mogućnosti na bojnom polju.