Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POKLONSKA u povorci u znak sećanja na streljanje carske porodice

Foto: TASS

POKLONSKA u povorci u znak sećanja na streljanje carske porodice

Ruska carska porodica je streljana u noći između 16. i 17. jula 1918. godine.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U znak sećanja na streljanje carske porodice, poslanica Državne Dume Natalija Poklonska je sa ikonom Nikolaja II u rukama učestvovala u povorci od Crkve na krvi u Jekaterinburgu do manastira Svetih kraljevskih mučenika u Ganina jami.

“Za mene je dužnost i čast da budem ovde večeras. Velika je čast da budem ovde sa pravoslavnim narodom koji poštuje svoju veliku istoriju, vekovima staru i da od Jekaterinburga zajedno sa njim dođem do ruske Golgote”, rekla je Poklonska.

Povorci koja se tradicionalno održava u noći između 16. i 17. jula učestvovalo je preko deset hiljada ljudi,navodi Glas Moskve.

Po prvi put je, pre nego što je povorka krenula na svoj put, hor otpevao himnu ruske imperije “Bog čuva cara”.

Interesantno je da su u povorci učestvovale i delegacije iz Kazahstana, Uzbekistana i Novog Zelanda.

Nikolaj II, koji je abdicirao 2. marta 1917. godine i njegova porodica ubijeni su u noći između 16. i 17. jula 1918. godine u kući inženjera Ipatjeva u Jekaterinburgu.

U toku „revolucije“ ubijeno je mnogo članova porodice Romanovih – čak njih sedamnaest, među kojima carev brat Mihail, caričina sestra, carev stric i brojni rođaci.

Tela cara, carice i tri kneginje sahranjeni su 17. jula 1998. u Sankt Peterburgu u sabornoj crkvi svetog Petra i Pavla, tačno 80 godina od masakra.

Ruska Zagranična Crkva je, 1981. godine, kanonizovala carsku porodicu, zajedno sa mnoštvom drugih novomučenika pobijenih od strane komunističke vlasti. Moskovska Patrijaršija je takođe to učinila i 2000. godine uvrstila porodicu Romanov u kalendar Crkve.

Ipatjeva kuća je srušena 1977. godine po nalogu Centralnog komiteta SSSR-a, jer je postala mesto okupljanja pravoslavnih hrišćana sa svih strana Rusije i sveta, a na njenom mestu je 2003. godine sagrađen Hram na krvi.