Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poljska i Italija planiraju izviđačke letove iznad Rusije

Putnički avion/ Ilustracija: pixabay.com

Poljska i Italija planiraju izviđačke letove iznad Rusije

Od 1. do 5. avgusta u okviru međunarodnog Sporazuma o otvorenom nebu, zajednička poljsko-italijanska misija izvodiće izviđačke letove iznad teritorije država-potpisnica sporazuma

Svet
Izvor: Sputnjik

Poljski i italijanski stručnjaci izvešće zajednički izviđački let iznad ruske i beloruske teritorije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, izjavio je v. d. direktora Centra za smanjenje nuklearnog rizika pri Ministarstvu odbrane Rusije Sergej Zabelo.

„Od 1. do 5. avgusta u okviru međunarodnog Sporazuma o otvorenom nebu, zajednička poljsko-italijanska misija izvodiće izviđačke letove iznad teritorije država-potpisnica sporazuma, Ruske Federacije i Republike Belorusije, u ukrajinskom izviđačkom avionu An-30B“, rekao je Zabelo.

On je dodao da će se let izvršiti po dogovorenoj ruti i da će se u avionu nalaziti i ruski i beloruski stručnjaci da bi se osiguralo da se avion i oprema za izviđanje koriste u skladu sa sporazumom.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je u martu 1992. i postao je jedan od glavnih mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2002. i trenutno obuhvata 34 zemlje, uključujući Rusiju i većinu članica NATO-a.