Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poljski milioner uhapšen zbog trgovine oružjem u J.Sudanu

Foto: vecernji.ba

Poljski milioner uhapšen zbog trgovine oružjem u J.Sudanu

Španska policija saopštila je danas da je uhapsila devet osoba, među kojima i jednog poljskog milionera osumnjičenog za organizovanje mreže koja je trgovala i krijumčarila oružje u Južnom Sudanu.

Svet
Izvor: Tanjug

Ova kriminalna organizacija prodala je više od 200.000 pušaka tipa AK-47, kao i raketne bacače i tenkove tokom građanskog rata u Južnom Sudanu, rekli su istražitelji.

U zajedničkoj operaciji u kojoj je učestvovao i Evropol u Španiji, Švajcarskoj i Nemačkoj, a nakon četvorogodišnje istrage uhapšeno je ukupno devet osoba, navela je policija.

Osumnjičeni koji je živeo na ostvu Ibica, predstavljao se kao ekonomski savetnik premijera Gvineje Bisao i koristio je lažni diplomatski pasoš, rekao je portparol policije za AFP.

Njegova baza na Ibici bila je luskuzna vila sa pogledom na more na čijoj kapiji je pisalo da je reč o konzularnoj teritoriji što podrazumeva diplomatski imunitet, navodi policija.

Osumnjičeni je rukovodio mrežom firmi po Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji čija sedišta su bila u poreskim rajevima.

Kriminalna grupa je koristila te firme za kupovinu oružja, naročito u Istočnoj Evropi, a poljska kompanija u vlasništvu osumnjičenog bila je posrednik za prodaju.

Poljski milioner je osumnjičen za pranje novca, utaju poreza i iznudu miliona dolara od španskih firmi.