Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POMORSKA BRIGADA čuvaće novi Krimski most

Foto: Facebook

POMORSKA BRIGADA čuvaće novi Krimski most

Veliko iskustvo Rosgvardije uskoro će se primeniti na novi način

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Sada, osim za zaštitu javnog reda i borbe protiv terorizma, posebna pomorska brigada će se baviti zaštitom strateški važnog infrastrukturnog objekta - Krimskog mosta.

Za rešavanje posebnih zadataka u strukturi različitih odeljenja, kasnije ujedinjenih u Rosgvardi, dugo vremena postoje izuzetno kvalifikovani stručnjaci.

Kadrovi znače sve

“Rad ide u mnogo različitih pravaca. Od hapšenja pripadnika grupe organizovanog kriminala do ciljnog rada (koji se odnosi na operacije protiv terorizma), ili rad na transportu. Specijalisti su dostupni za bilo koji profil - od skeniranja i pregovora do neutralizacije eksplozivnih naprava”, kažu zvaničnici specijalnih snaga.

Međutim, most preko Kerčkog moreuza, koji je planiran da bude u potpunosti operativan 2019. godine, zahtevaće od zaposlenih u Rosgvardiji da integrišu pristup sigurnosti, uključujući korištenje posebnih metoda, taktika i posebnih sredstava.

Od tradicija do razlike

Uprkos činjenici da obezbeđivanje sigurnosti velikih objekata za zaposlene u Rosgvardiji nije novost, zaštita mosta preko Kerčkog moreuza zahtevaće povećani profesionalizam, obuke i arsenale specijalnih sredstava.

Prva i najvažnija inovacija koju je većina stručnjaka za sigurnost primetila je verovatno uključivanje odreda borbenih plivača u pomorskoj brigadi, čiji će zadaci, pored traženja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Drugog svetskog rata, uključivati i posebne operacije na dubini.

“Svaki cilj takvog plana zahteva sveobuhvatnu zaštitu. Da bi se isključile bilo kakve provokacije, koje na jedan ili drugi način mogu uticati na sigurnost objekta, borci plivači će biti uključeni i u patroliranje vodnim područjem, ronjenje i inspekciju sumnjivih predmeta”, kažu stručnjaci.

Prema rečima stručnjaka, kako bi neutralisali kršitelje pod vodom, plivači Rosgvardije mogu dobiti odgovarajuće oružje - podvodno automatsko oružje, PSS pištolje i specijalna plovila za brz pokret pod vodom, slično onima koji će biti uključeni u naoružanje vojnika mornarice PDSS.

Stručnjaci takođe primećuju da bi u cilju sprečavanja i brzog presretanja prestupnika na moru, Rosgvardija u kratkom roku mogla narediti izgradnju četiri protiv-sabotažna čamaca projekta 21980 "Gračonok".

Prevencija protiv provokacija

Politički analitičari i stručnjaci su sigurni da će puštanje u rad takvog objekta kao što je Krimski most neminovno povećati rizik od provokacije ukrajinskih specijalnih službi.

Prema rečima vojnog političara Aleksandra Perengijeva, formirana pomorska brigada Rosgvardije je neophodan korak ka osiguranju sigurnosti prelaska preko mosta i regiona u celini.

"Odvojena formacija na Krimu je neophodna za borbu protiv sabotera i terorista. Treba napomenuti da teroristički saboteri prolaze kroz veoma ozbiljnu specijalnu obuku, koju vode predstavnici specijalnih službi Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a. Prema tome, protivdejstvo bi trebalo da bude "posebno", to jest, visoko profesionalno", rekao je Perengijev.

Prema ekspertima, većina scenarija sa verovatnim provokacijama ruskih specijalnih službi počinje da se računa od samog početka izgradnje objekta.

Stručnjaci zaključuju da će prisustvo specijalnih snaga i zaštita Krimskog mosta pod vodom, na vodi i u vazduhu odbiti želju provokatora da proveri spremnost bezbednosnih snaga i vojske.