Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PONOS SOVJETSKOG SAVEZA: Restauiran legendarni "Šturmik"

Foto: warbirdsnews

PONOS SOVJETSKOG SAVEZA: Restauiran legendarni "Šturmik"

Jedini avion oldtajmer iz Drugog svetskog rata koga smo na ovogodišnjem MAKS-u mogli videti na statici ali i na nebu, bio je čuveni sovjetski jurišni avion Iljušin Il-2 "Šturmovik".

Svet
Autor: Glas Moskve

Čuveni sovjetski jurišni avion Iljušin Il-2 "Šturmovik" mogao se videti na ovogodišnjem MAKS-u kao jedini oldtajmer To je danas tek drugi Il-2 u svetu u letnom stanju a prvi u Rusiji.

Jedan od ovih aviona oboren je davne 1943. godine, a 2014. godine avion je izvučen iz jezera u solidnom stanju kome je doprinelo to što se nalazio u mulju, na dubini od 22-25 metara a takođe i hladna voda. Ipak drvena zadnja repna selkcija aviona je bila je izgubljena, piše portal Glas Moskve.

Restauracija je započela u firmi OOO ‘’Aviorestauracija’’ u bazi Sibirskog naučno-istračivačkog instituta (SibNIA) koji nosi ime S. A. Čapligina.

Čuveni sovjetski jurišni avion Iljušin Il-2 ‘’Šturmovik’‘ je potpuno restauiran i vinuo se na nebo na vogodišnjem MAKS-u.

Danas se u Rusiji nalazi samo 14 aviona iz tog perioda koji se nalaze u letnom stanju.

Planira se da se restaurirani avion prikazuje i leti na aviosalonima i avijaicjskim praznicima sa ciljem vojno-patriotskog vaspitanja mladeži i popularizacije aviona tipa "Iljušin", VKS Rusije i domaće vazduhoplovne industrije.