Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ponovo tenzije na Baltiku, NATO lovci tri puta presreli ruske avione

Lovac "Tajfun" Foto: wikipedia

Ponovo tenzije na Baltiku, NATO lovci tri puta presreli ruske avione

​Potrugalski lovci tri puta su u Litvaniji ove nedelje pratili ruske vojne avione, tvrde u litvanskom ministarstvu odbrane.

Svet
Izvor: NB, Sputnjik

"Lovci NATO-a su 27. juna identifikovali i sproveli u međunarodnom vazdušnom prostoru ruski izvidački avion Il-20, koji je leteo iz Kalinjingradske oblasti i nazad. Avion je leteo bez ranije priloženog plana leta, sa isključenim radarom i nije uspostavljao vezu sa centrom kontrole leta", navodi litvansko ministarstvo.


Oni dodaju da su dan kasnije identifikovali ruski izviđački avion Il-20 koji je takođe leteo iz Kalinjingradske oblasti, i imao je plan leta, ali isključene radare i nije uspostavio vezu sa kontrolom leta.

Treći slučaj zabeležen je 30. juna kada su dva ruska lovca Su27 letela preko Baltičkog mora,. Takođe su bili isključenih radara i nisu komunicirali sa kontrolom leta. Litvanci navode da je ispraćen i let jednog transportera Tu-134 koji je imao plan letenja i vezu sa kontrolom leta.

U ovom trenutku misiju vazdušne policije u Litvaniji obavlja portugalski kontingent sa lovcima F-16. U Estoniji misiju obavlja Velika Britanija sa lovcima „jurofajter tajfun“.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je saopštavalo da se svi letovi aviona vazdušnih snaga Rusije odvijaju strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez narušavanja granica drugih država.