Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Porodice poginulih putnika malezijskog aviona tuže Rusiju

Foto: pixabay.com

Porodice poginulih putnika malezijskog aviona tuže Rusiju

Porodice poginulih putnika aviona malezijske aviokompanije, koji je na letu MH17 srušen iznad istočne Ukrajine 2014. godine, tuže Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina Evropskom sudu za ljudska prava, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Svet
Izvor: Tanjug

Porodice podnose tužbu na osnovu optužbi za kršenje prava putnika na život, prenosi sajt News.com.au.

Podnosioci tužbe traže odštetu od 10 miliona australijskih dolara, što je 7,2 miliona američkih dolara, za svaku žrtvu, a u tužbi se kao odgovorni navode ruska država i njen predsednik.

Džeri Skiner, advokat u oblasti vazduhoplovstva sa sedištem u SAD, rekao je sajtu News.com.au da je porodicama žrtava teško da žive sa tim, znajući da je reč o "zločinu".

"Rusi nemaju nikakve činjenice da bi mogli da krive Ukrajinu. Mi imamo činjenice, fotografije, memorandume, tone dokaza", rekao je Skiner, dodavši da Evropski sud sada treba da saopšti da li je slučaj prihvaćen.

Bi-Bi-Si navodi da je avion "Malejžija erlajnsa" oborila raketa ruske proizvodnje iznad istočne Ukrajine 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Zapad i Ukrajina tvrde da su proruske snage odgovorne za obaranje malezijskog aviona, dok Rusija optužuje ukrajinske snage.