Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Porošenko ne veruje da se Erdogan izvinio Rusiji

Petro Porošenko/ Foto: facebook.com

Porošenko ne veruje da se Erdogan izvinio Rusiji

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko smatra da se turski lider Redžep Tajip Erdogan u pismu upućenom Vladimiru Putinu nije izvinio za oboreni avion Su-24 nad Sirijom, prenosi UNIAN.

Svet
Izvor: Sputnjik

Obraćajući se novinarima nakon mini-samita Ukrajina-EU, Porošenko je izjavio da je Erdogan u svom pismu izjavio saučešće porodici poginulog.

„Koliko sam ja pročitao tu izjavu, radilo se o saučešću porodici poginulog i smatram da je to apsolutno jasan stav predsednika Turske“, istakao je lider Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u svom pismu izvinio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za oboreni avion, uputio saučešće zbog pogibije pilota i rekao da Turska nije želela da kvari odnose sa Rusijom koju smatra svojim strateškim partnerom.

Istovremeno, turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je Ankara spremna da plati štetu za oboreni avion, jer obe strane žele normalizaciju odnosa.

Politički analitičar Hakan Aksaj smatra da je Erdoganovo pismo Putinu zvanično izvinjenje.

„Ukoliko Rusija zvanično počne da govori o drugim zahtevima, o kompenzaciji štete i kazni za krivce, to će značiti da je prvi uslov — izvinjenje — prihvaćeno“, izjavio je ovaj ekspert.