Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Portparol Stejt departmenta NAPAO rusku novinarku

Foto: vostok.rs

Portparol Stejt departmenta NAPAO rusku novinarku

Iznervirala ga jednim pitanjem

Svet
Izvor: Alo

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi nije mogao da odgovori na pitanje dopisnice Raša Tudej Gajane Čičakjan odakle Vašingtonu informacije da su ruske vazdušno-kosmičke snage navodno napale pet bolnica u Alepu.

Kao odgovor na ovo pitanje, Kirbi joj je iznerviran savetovao da traži komentar od ruskog Ministarstva odbrane.

Odgovarajući na pitanje o izvorima informacija o navodnim vazdušnim napadima, portparol Stejt departmenta rekao je da je Vašington upoznat sa „izveštajem pouzdanih humanitarnih organizacija“, ali nije dao neke druge konkretne podatke.

Na molbu Čičakjanove da precizira koje su to organizacije i kakve informacije su dale, Kirbi je odgovorio: „Vi radite na RT? A zašto to ne pitate svoju vladu? Pitajte ih o njihovim vojnim aktivnostima. Pitajte ih za spisak bolnica koje bombardujete“.

Ova reakcija portparola Stejt departmenta iznenadila je druge novinare na konferenciji za medije, uključujući i predstavnike zapadnih medija. Jedan od njih se pridružio diskusiji rekavši da Kirbi postupa nekorektno, prebacujući kao predstavnik Stejt departmenta pitanje na rusko Ministarstvo odbrane.

Nakon konferencije za medije, Gajani Čičakjan se obratila druga predstavnica Stejt departmenta, Elizabet Trudo, koja se izvinila zbog ponašanja svog kolege i obećala da će RT dati konkretne adrese bolnica za koje Vašington veruje da su bombardovane.