Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Posledica Bregzita: Britaniji smanjen kreditni rejting

Foto: Pixabay.com

Posledica Bregzita: Britaniji smanjen kreditni rejting

Sve tri vodeće rejting agencije smanjile su kreditne rejtinge Velike Britanije.

Svet
Izvor: Tanjug, NB

Agencija Fič snizila je danas rejting Britanaca sa “AA+” na “AA”, a Fič je najavio i negativne izglede u budućnosti, što bi moglo da utiče na dodatno smanjenje britanskog kreditnog rejtinga.

Standard i Pur snizila je kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva s prethodne najviše ocene "AAA" na nižu "AA", nakon što je na referendumu pobedila opcija za izlazak iz Evropske unije.

Standard i Pur objašnjava odluku time što je glasanje dovelo do manje predvidivog, stabilnog i efektivnog političkog okvira Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi AP.

Takođe, dodaje se da "AA" rejting ima negativne izglede, što znači da bi mogao opet da bude revidiran na niže.

U izveštaju je navedeno da izgledi reflektuju rizike po ekonomiju i javne finansije, kao i ulogu britanske funte kao međunarodne rezervne valute.

Navedeni su i rizici po Ustav i ekonomski integritet Ujedinjenog Kraljevstva, budući da je Škotska odlučno glasala da ostane u EU, što bi moglo da podigne izglede da se u tom delu UK održi još jedan referendum - o nezavisnosti Škotske.

Slično je pre dva dana učinila i agencija Mudis, koja je izglede snizila sa stabilnih na negativne, uz očekivanje da će Velika Britanija u ovim okolnostima imati slabiji ekonomski rast.

U Mudisu očekuju negativne posledice po britansku ekonomiju, ako Vlada ne uspe da ispregovara trgovinski sporazum koji bi imao vrlo slične uslove koji i aktuelni ima.