Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POSLEDICA SASTANKA PUTINA I ERDOGANA "Evropa više nije centar sveta"

Foto: koreni.rs

POSLEDICA SASTANKA PUTINA I ERDOGANA "Evropa više nije centar sveta"

Samit Rusije i Turske palje poruku Evropi „da više nije centar sveta“ i da Turska ima drugačije strateške opcije, prenosi Sputnjik.

Svet
Autor: NB, Sputnjik, Beta

Samit Rusije i Turske palje poruku Evropi „da više nije centar sveta“ i da Turska ima drugačije strateške opcije, prenosi Sputnjik.

Italijanski list Espreso, prenosi da je „Zapad ozlojeđen“ zbog zbližavanja Rusije i Turske, te da je glavni cilj Moskve redefinisanje postojećeg sistema sistema savezništva.

Rusija želi i veći uticaj na Bliskom istoku, dok Turska nastoji da "izađe iz izolacije" u kojoj se našla zbog reakcije svoje vlade na nedavni pokušaj vojnog udara, piše italijanski list.

Ankari je potrebno što je više moguće saveznika u regionu, u kojem je okružena ratom razorenom Sirijom i sve uticajnijim šiitskim Iranom.

U analizi se takođe podseća na nedavni komentar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o odnosima Turske i EU, u kojem je on za francuski list Mond (Le Monde) kazao da EU "zamajava Tursku 53 godine i ne prestaje to da čini".

Rusiju i Tursku, navodi Espreso, zbližava neuspeh u pokušaju približavanja EU, kako je to nedavno ocenio i Andrej Kortunov, generalni direktor ruskog Saveta za međunarodne poslove.

Kortunov je kazao da je glavna tačka spajanja Rusije i Turske upravo nezadovoljstvo Zapadom, što bi moglo da bude "snažna protivteža" međusobnim nesuglasicama između dve zemlje, među kojima je i različit stav prema sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, koga Moskva podržava, dok Ankara traži njegov odlazak sa vlasti.

Prema njegovim rečima, iako Rusija podržava pobunjeničku Radničku partiju Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, od te podrške bi mogla da odustane u slučaju da Ankara prizna autonomiju kurdske zajednice po završetku oružanog sukoba.

Espreso citira i Kortunovljevu izjavu da najveći izazov u regionu predstavlja kriza u odnosima između Turske i Irana, kao i da "nije slučajno" što se Erdogan, pre sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Petersburgu, sastao sa iranskim i azerbejdžanskim liderima u Bakuu.

Odnosi Turske, Irana i Azerbejdžana zategnuti su zbog oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu, iako su tenzije ublažene posle dolaska Hasana Rohanija na čelo Irana, što je rezultiralo izvesnim diplomatskim pomacima i moglo bi biti nova etapa na relaciji Ankara-Teheran, tvrdi Espreso.

Moskva, Ankara i Teheran, navodi dalje italijanski nedeljnik, uložiće napore u konačno rešenje krize na Bliskom istoku, što ni SAD ni EU nisu mogle predvideti kada je pre godinu dana potpisan nuklearni sporazum sa Iranom i ublažene ekonomske sankcije toj zemlji.

Sastanak Erdogana i Putina poslao je Vašingtonu i Briselu poruke da "Evropa više nije centar sveta" i da Turska, pored SAD, u planu ima i "druge strateške opcije".

Espreso navodi i da se EU nalazi u novoj situaciji u kojoj bi morala "brže i efikasnije" donositi prave odluke, kao i da su trenutna savezništva u svetu daleko od sigurnih i stabilnih i da su promene na međunarodnom planu neminovne.

Rusija i Turska, dodaje Espreso, stoga slede princip "konstruktivnog diplomatskog oportunizma" i nastoje da izvuku maksimum iz trenutnih okolnosti, ostavljajući po strani uobičajena ubeđenja i tradicionalne saveze.

Za takvu strategiju potrebno je mnogo originalnosti, svojstva koje je među zapadnim političkim liderima dugo zaboravljeno, zaključuje Espreso.