Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POSLEDNJA SERIJA patrolnog čamca "Raptor" biće isporučena ruskoj mornarici u maju 2018.

Foto: yandex.ru

POSLEDNJA SERIJA patrolnog čamca "Raptor" biće isporučena ruskoj mornarici u maju 2018.

​Ruska mornarica do maja 2018. godine dobiće poslednju seriju od 14 patrolnih čamaca 03160 “Raptor”.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Sanktpeterburška brodograditeljska kompanija “Pella” preneće dva nova patrolna čamca tipa “Raptor” u rusku mornaricu u aprilu-maju 2018. godine. Ovi brodovi će završiti seriju od 14 jedinica izgrađenih u skladu sa ugovorom fabrike “Pella” i ruskog Ministarstva odbrane, navodi se u izveštaju Odseka za informacije i masovne komunikacije ruskog Ministarstva odbrane.

Čamci ovog projekta dizajnirani su da nose grupu vojnika (najmanje 20 ljudi) u dnevnim i noćnim uslovima, patroliraju na određenim područjima, presreću i zadrže mala plovila, učestvuju u spasilačkim operacijama u oblastima dužnosti...

Područje njihove plovidbe je priobalna zona mora, jezera i ušća reka, 100 milja daleko od tačke baziranja, piše Glas Moskve.

"Raptor" čine tri člana posade. Razvija brzinu do 50 čvorova i osnažen je sa dva mitraljeza “Pečeneg" kalibra 7,62 mm na okretnim instalacijama.

Dubina uranjanja je 0,9 metara.

Opremljen je okretnim prozorima sa zaštitnim staklom debljine 39 mm, kao i naoružanjem - daljinski kontrolisanim kompleksom sa giro-stabilizovanim optoelektronskim modulom (GOEM) kalibra 14,5 mm; ima opseg otkrivanja cilja od 3000 m; ciljni opseg pucanja je 2000 metara.