Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Postavljanje "Iskandera" je RUSKI ODGOVOR na širenje NATO-a na istok

Foto: gazeta.ru

Postavljanje "Iskandera" je RUSKI ODGOVOR na širenje NATO-a na istok

​Kada u Poljskoj nije bilo američkih i baza NATO-a, uključujući i baze PRO, u Kalinjingradskoj oblasti nije bilo ’Iskandera‘

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruski senator Aleksej Puškov smatra da u Poljskoj namerno mešaju uzroke i posledice kada je u pitanju razmeštanje raketnih sistema „Iskander“ u Kalinjingradskoj oblasti.

„Poljska tvrdi da je za zaštitu od ruskih ’Iskandera‘ potreban najnoviji sistem protivraketne odbrane. Ali, kada u Poljskoj nije bilo američkih i baza NATO-a, uključujući i baze PRO, u Kalinjingradskoj oblasti nije bilo ’Iskandera‘. Varšava namerno meša uzrok i posledicu: uzrok je širenje NATO-a na istok“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije izjavilo da je u blizini granice sa Rusijom u Poljskoj i baltičkim zemljama praktično razmeštena čitava divizija američkih oružanih snaga, prenosi Glas Moskve.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u Poljsku je stigla 2. oklopna brigada Sjedinjenih Američkih Država i raspoređena je zajedno sa oklopnim vozilima, dok je tehnika 3. američke brigade ostala u baltičkim državama.

Predsedavajući Odboru za odbranu Državne dume Rusije Vladimir Šamanov u vezi sa tim nije isključio jačanje grupa „Iskandera“, između ostalog i u Kalinjingradu.