Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRAVOSLAVNI HRAM U BANJALUCI projektovali najbolji ruski studenti

Foto: banjaluka.com

PRAVOSLAVNI HRAM U BANJALUCI projektovali najbolji ruski studenti

​Prema projektu, crkva sa pet kupola će biti izgrađena u duhu ruske crkvene arhitekture.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Hram u čast carske dinastije Romanovih biće izgrađen u Banjaluci prema projektu studenata Moskovskog arhitektonskog instituta, saopštio je rektor Instituta Dmitrij Švidkovski na marginama Međunarodnog festivala omladine i studenata u Sočiju.

„Osnovali smo novi fakultet za crkvenu arhitekturu. Od sovjetskih vremena se oseća nedostatak arhitekata koji mogu da obnavljaju hramove, i mi smo počeli da ih obučavamo za to. Narudžbine stižu sa svih strana, čak i iz inostranstva. Samo što je objavljeno u srpskoj štampi da je projekat naših studenata prihvaćen u Bosni i Hercegovini. Naši talentovani studenti — Aleksej Kapustin i Aleksandra Skobičevska — projektovali su vrlo lep hram“, rekao je sagovornik agencije.

Aleksej Kapustin je jedan od učesnika festivala u Sočiju. On je ruskim medijima rekao da su delegati iz Bosne i Hercegovine doputovali u Rusiju tragajući za projektom pravoslavnog hrama u čast Romanovih, piše Glas Moskve.

„Nikolaja II i njegovu porodicu Crkva je 2000. godine proglasila svetim. Tako ovaj hram neće biti samo u čast ruskog cara, već u čast svetaca. Osvećenje kamena-temeljca biće održano na 100-godišnjicu Oktobarske revolucije 1917. godine“, rekao je Kapustin.

Kao što je saopšteno ranije, osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova.

U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića.