Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Predlog Kongresa SAD: Skidanje sankciju Rusiji u zamenu za Krim

Kongres Foto: wikipedia

Predlog Kongresa SAD: Skidanje sankciju Rusiji u zamenu za Krim

Članovi Predstavničkog doma SAD demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kizinger predložili su da se razmotri Akt o stabilnosti i demokratiji Ukrajine u kojem se daje punomoć američkom predsedniku da ukine sankcije protiv Rusije u slučaju da Kije

Svet
Izvor: Sputnjik

Članovi Predstavničkog doma SAD demokrata Eliot Engel i republikanac Adam Kizinger predložili su da se razmotri Akt o stabilnosti i demokratiji Ukrajine u kojem se daje punomoć američkom predsedniku da ukine sankcije protiv Rusije u slučaju da Kijev uspostavi suverenitet nad Krimom.

Prema dokumentu, ukidanje sankcija bilo bi moguće i u slučaju da status poluostrva prizna demokratski izabrana ukrajinska vlast.

Istovremeno, predlaže se da se ne prihvate bilo kakve forme priznavanja Krima kao dela Rusije, kao i da se zabrani izdavanje bilo kakvih geografskih mapa ili dokumenata u kojima se navodi da je Krim deo Rusije.

„Ponovo smo svedoci da ruski predsednik Vladimir Putin krši svetski poredak kada je reč o Ukrajini. SAD mora da pokaže da neće trpeti rusku agresiju“, rekao je Kizinger.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog situacije u Ukrajini. Amerika optužuje Rusiju da je anektirala Krim, kao i da je izvršila vojnu agresiju na istoku Ukrajine, dok Moskva tvrdi da je Krim u sastav Rusije ušao nakon zakonskog referenduma, kao i da nije odgovorna za situaciju u Donbasu i da ne snabdeva ustanike naoružanjem.