Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Predsednik Austrije prihvatio Fajmanovu ostavku

Verner Fajman Foto: AP

Predsednik Austrije prihvatio Fajmanovu ostavku

Istovremeno je najavljeno da će predsednik Fišer vicekancelaru Rajnholdu Miterleneru u 17:30 dati nalog da preuzme, privremeno, vođenje vlade.

Svet
Izvor: Tanjug

Predsednik Austrije Hajnc Fišer prihvatio je danas ostavku Vernera Fajmana na dužnost kancelara.

Predsednik Fišer je prihvatio želju Fajmana i razrešio ga je dužnosti kancelara, saopšteno je iz kabineta šefa austrijske države.

Istovremeno je najavljeno da će predsednik Fišer vicekancelaru Rajnholdu Miterleneru u 17:30 dati nalog da preuzme, privremeno, vođenje vlade.

Tokom razgovora sa Fajmanom, Fišer mu je, kako je navedeno u saopštenju, zahvalio za njegov sedmogodišnji rad na funkciji kancelara, ogromno zalaganje i dobru saradnju.

Kancelar Fajman iznenada podneo ostavku

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i kancelar Verner Fajman podneo je danas iznenada ostavku na sve političke funkcije, i to pre sastanka Predsedništva na kojem je trebalo da bude reči o budućem kursu te stranke.

Nešto pre podneva, Fajman je najavio da će još tokom dana podneti ostavku na mesto kancelara i lidera SPO. On je svoju odluku obrazložio gubitkom poverenje unutar stranke.

"Izgubio sam snažnu podršku u stranci. Većina nije dovoljna. Međutim zahvaljujem svima koji su bili uz mene ovih dana", kazao je on posle sastanka sa nekim pokrajinskim šefovima SPO.

"Zbog te premale podrške preuzimam posledice i podnosim ostavku na mesto lidera stranke i kancelara", naglasio je Fajman dodajući da zahvaljuje svima što je imao čast da služi sedam i po godina kao kancelar.

Fajman, koji je već duže vreme bio meta kritike u sopstvenoj partiji, oštro je napadnut nakon gubitka kandidata SPO Rudolfa Hundstorfera u prvom krugu predsedničkih izbora.

Prilikom tradicionalnog prvomajskog marša SPO, Fajman je bio suočen sa parolama protiv njega, kao i zvižducima partijskih drugova tokom govora.

Fajman je još tada tvrdio da nema nameru da se povlači, a i tokom vikenda se činilo da je sve dogovoreno da članovi Predsedništva SPO stanu iza svog lidera.

Njegova ostavka iznenadila je mnoge partijske kolege, zbog čega je dogovoreno da stranku privremeno nastavi da vodi gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, što treba da se potvrdi na Predsedništvu.

Za sada je neizvesno ko će biti budući lider SPO, a jedan od najizglednijih kandidata je generalni direktor austrijskih železnica (OeBB) Kristijan Kern, čije se ime pominjalo sve učestalije proteklih dana.

U Predsedništvu SPO nisu jedinstveni po pitanju da li treba žuriti sa odlukom o lideru stranke ili dobro promisliti ovo kadrovsko rešenje.

Fajman je 2. decembra 2008. godine prvi put preuzeo mesto kancelara i time je u Evropskoj uniji, posle nemačke kancelarke Angele Merkel, bio šef vlade sa najdužim stažom.

Od samog početka svog političkog delovanja Fajman nije bio najvoljeniji političar u zemlji.

Tako je već u komunalnoj politici, koja ga je izvela na savezni nivo, kao dugogodišnji ministar građevinarstva u vladi pokrajine Beč, imao samo manji broj ljudi iza sebe, ali je uz pomoć bulevarske štampe uspeo da se domogne vrha stranke.

Nedostatak poverenja pratio ga je i na čelu stranke, a i sam Fajman voleo je samo da čuje mišljenje Jozefa Ostermajera, ministra bez portfelja, i predsednice austrijskog parlamenta Doris Bures, koji su bili stalno uz njega, dok je kritičke glasove odbacivao iz svog okruženja.

Političke karijere su ga koštali preokreti u politici vlade, pre svega oko pitanja izbeglica, gde je od politike otvorenih vrata prešao na politiku zatvaranja granica.

Takođe u sopstvenoj stranci on se našao na meti kritike zbog odbijanja bilo kakve saradnje sa Slobodarskom partijom (FPO), čija popularnost raste iz izbora u izbore.

Raspoloženje u stranci palo je, u međuvremeno, na nivo poslednjih dana Alfreda Guzenbauera, koji je u anale ušao kao kancelar sa najkraćim vremenom provedenih na toj funkciji, a koga je nasledio Fajman.

Miterlener ne vidi potrebu za prevremenim izborima

Austrijski vicekancelar i lider Narodne partije (OVP) Rajnhold Miterlener, koji će, zbog ostavke kancelara Vernera Fajmana, privremeno preuzeti dužnost šefa vlade, ne vidi povod za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

On je, u izjavi novinarima, rekao da samo privremeno preuzima dužnost kancelara.

Prema njegovim rečima, pitanje ko će biti novi šef Socijaldemokratske partije (SPO) je pitanje koje se tiče samo ovog koalicionog partnera, ali po pitanju imenovanja kancelara OVP, kako je istakao, želi da učestvuje u odlučivanju.

Miterlener je kazao da odluku Fajmana prihvata sa "poštovanjem", te dodaje da je način, i pre svega vreme kada ju je saopštio bila potpuno iznenađujuća.

On je dodao da je važno da koalicija ostane stabilna kada je reč o radu vlade i sprovede novo usmeravanje, koje je dogovoreno, a koje predviđa privrednu orijentaciju i manje birokratije.

Formalnu osnovu za rad u vladi postaviće, kako je naglasio, Predsedništvo OVP, koje je sazvano za sutra po podne.

Takođe je najavio da neće biti promene politike azila, jer je postignuta zajednička linija u vladi i sada postoji jasna zakonska regulativa.