Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prikazani prvi snimci MODERNIZOVANOG TU-160M

Foto: rusdialog.ru

Prikazani prvi snimci MODERNIZOVANOG TU-160M

​Prvi let je zakazan za februar 2018.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Objavljeni su prvi snimci rekonstruisanog bombardera "Tu-160M" nakon završnog sklapanja u Kazanskom avijacionom zavodu imena S.P. Gorbunov - filijali PAO "Tupoljev".

Na snimcima se vidi kako vučna mašina iz hangara upućuje avion na stanicu za testiranje leta, piše Glas Moskve.

Ranije je prijavljeno da je avion završen, uključujući i rešavanje problema reprodukcije Tu-160 u novom obliku.

Ovo je prvi avion proizveden za devet godina. Poslednji Tu-160 je napravljen 2008. godine i dobio je ime "Vitali Kopilov".

Podsetimo da je nastavak proizvodnje bombardera najavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u aprilu 2015. godine. Planirano je da ruske vazduhoplovne jedinice dobiju do 50 bombardera.

Da bi se stvorio novi Tu-160, obnovljena je tehnologija finalne montaže, testirana su nova tehnološka rešenja, razvijeni novi avionski motori sa poboljšanim karakteristikama.

Prvi let je zakazan za februar 2018.

Paralelno, u PAO "Tupoljev" po uputstvima Ministarstva odbrane Ruske Federacije počeo je rad na razvoju prototipova duboko nadograđenih aviona Tu-160M. Prvi let takvog aviona zakazan je za 2019. godinu.

Program modernizacije obezbeđuje kompletnu zamenu sklopa radio-elektronske opreme na avionu. Prema rečima stručnjaka, to će značajno povećati efikasnost korišćenja vazduhoplovnog kompleksa za njegovu namenu.

O ruskom “Tu-160M2” pisali su mnogi američki mediji, koji su ga nazvali "super-bombarderom".