Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRISUTNI SVUDA: 12 ruskih satelita odlazi u svemir

Foto: newsmail.ru

PRISUTNI SVUDA: 12 ruskih satelita odlazi u svemir

„Kanopus-V-IK“ je već dopremljen na Bajkonur, a njegovo lansiranje uz pomoć nosača raketa „Sojuz 2.1a“ planirano je za 14. jul.

Svet
Izvor: Glas Moskve
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ja izdao naredbu o zajedničkom lansiranju ruskog svemirska broda „Kanopus-V-IK“ i svemirskih aparata Norveške, Japana, Nemačke i SAD sa kosmodroma Bajkonur. Lansiranje će biti izvedeno sa raketom-nosačem „Sojuz 2“, piše portal Glas Moskve.

Kako je planirano, u svemir će biti poslati norveški svemirski aparati za automatsku identifikaciju brodova „Norsat 1“ i „Norsat 2“, japanski svemirski aparat za posmatranje leda u arktičkim vodama VNISAT-1R, nemački naučni kosmički aparati „Tehno sat“ i „Flajing laptop“, dva ruska svemirska aparata za daljinsku detekciju Zemlje MKA-N i dva američka aparata za daljinsku detekciju Zemlje „Flok 2K“ i „Korvus BC“. Osim toga, biće poslata i dva naučna aparata „Lemur plus“ (Rusija, SAD) i „Tajvak“ (SAD).


Kako je ranije saopšteno, „Kanopus-V-IK“ je već dopremljen na Bajkonur, a njegovo lansiranje uz pomoć nosača raketa „Sojuz 2.1a“ planirano je za 14. jul.