Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRIVODE KRJAU: Počela izgradnja železničkog luka na Krimskom mostu

Foto: Printscreen

PRIVODE KRJAU: Počela izgradnja železničkog luka na Krimskom mostu

Građevinari su juče pripremili luk i natovarili ga na plutajuću platformu, dok su jutros uz pomoć brodova počeli da ga transportuju ka mostu

Svet
Autor: Glas Moskve

Graditelji mosta na Krimu započeli su prvu etapu operacije za transport i montažu železničkog luka težine 6.000 tona u Kerčkom zalivu, saopštio je zamenik generalnog direktora za infrastrukturne projekte kompanije „Strojgazmontaž“ Leonida Rižinjkina.

„Operacija na projektu Krimskog mosta će, bez preuveličavanja, biti jedinstvena za mostogradnju: transport, zatim podizanje i montaža konstrukcije luka u vodi u uslovima hidrometeorološke nestabilnosti, luka čija težina prelazi 6.000 tona“, saopštio je Riženjkin.

Građevinari su juče pripremili luk i natovarili ga na plutajuću platformu, dok su jutros uz pomoć brodova počeli da ga transportuju ka mostu — na pet kilometara od obale. Mornari će ga instalirati između nosećih stubova i učvrstiti kablovima.

Luk će biti fiksiran sa skoro 700 jakih kablova. Konstrukciju će podizati na projektovanu visinu prosečnom brzinom od pet metara na sat, nakon čega će je učvrstiti. Operacija će trajati 72 sata, i za to vreme će kretanje brodova kroz Kerčki kanal će biti ograničeno.