Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Proglašeno tromesečno vanredno stanje u Turskoj

YT Printscreen

Proglašeno tromesečno vanredno stanje u Turskoj

Turski predsednik Tajip Erdogan saopštio je sinoć da će vanredno stanje u zemlji trajati tri meseca, javio je Rojters.

Svet
Izvor: Tanjug

On je to saopštio uživo u obraćanju koje je direktno prenosila televizija, nakon što je prethodno održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je ova odluka u granicama Ustava, i naveo da je cilj da se brzo i efikasno preduzmu mere protiv pristalica imama Gulena.

Erdogan je rekao da Evropljani nemaju pravo da kritikuju odluku Turske o uvođenju vanrednog stanja.

Naveo je takođe da će on delovati kao predsednik i glavnokomandujući oružanih snaga kako bi očistio "virus" iz vojske.

Turski lider je dodao da su oružane snage pod komandom vlade i da deluju u skladu sa njenim odlukama.

On je kazao da to nije protivno vladavini zakona, javio je Rojters.

U obraćanju on je govorio i o stanju ekonomije, navodevći da loši rejtinzi kreditnih agencija ne odražavaju realnost turske privrede, kao i da tursko tržište nema problem sa likvidnošću.

Piloti koji su oborili Su-24 u vezi sa Gulenom?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je samo manjina oružanih snaga umešana u prošlonedeljni pokušaj puča, ali je dodao da još nije jasno koliko ljudi je tačno učestvovalo.

"Jasno je da je u pitanju manjina oružanih snaga. Teroristička organizacija je pokušala da izvede da manjina dominira nad većinom", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao i da postoji mogućnost da bi dvojica turskih pilota koja su oborila ruski avion Su-24 u novembru 2015. godine, mogla biti povezana sa tajnom organizacijom imama Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji i koga Erdogan optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara.

On je rekao da su dva pilota koja su prošle godine oborili ruski borbeni avioni uhapšeni posle puča, da ih je vrlo verovatno sudstvo pronašlo, pa su ih iz tog razloga priveli.

"Možda i oni imaju veze sa Pensilvanijom. Naravno, sudstvo će učiniti najbolje da ih ispita. Međutim, nemamo jasne dokaze da je to povezano sa incidentom vezanim za ruski avion", rekao je Erdogan za Al Džaziru.

Erdogan je takođe ukazao da je moguće da su neke zemlje umešane u pokušaj puča u kome je poginulo 300 ljudi, a još nekoliko stotina povređeno.