Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Projekat izgradnje Južnog toka bi mogao da se nastavi

Foto: Srbijagas

Projekat izgradnje Južnog toka bi mogao da se nastavi

Najveći ruski proizvođač gasa Gasprom je spreman da u kratkom roku odmrzne projekat izgradnje gasovoda Južni tok, u slučaju da dođe do promene političkog okruženja.

Svet
Izvor: Tanjug

To je izjavio zamenik predsednika Upravnog komiteta Gasproma Andrej Kruglov.

Gasprom je, kako Kruglov dodaje, uveren da bi pregovori o finansiranju projekta Južni tok mogli biti brzo obnovljeni, prenosi ruska agencija TASS.

Istovremeno, prvi zamenik finansijskog direktora Gasproma Igor Šatalov kaže da je projekat izgradnje gasovoda Turski tok spreman za privlačenje projektnog finansiranja.

"Ruska strana je stvorila kapacitete za realizaciju ovih projekata. Oni se trenutno delimično koriste za snabdevanje gasom potrošača u Krasnodarskom regionu i u južnim područjima, dok je ostatak kapaciteta zamrznut. U slučaju promene političke situacije i donošenja odluke o obnavljanju projekta - bilo Turskog toka ili Južnog toka - kapaciteti mogu biti iskorišćeni za njihovu realizaciju u kratkom vremenskom periodu", izjavio je Kruglov.

Kruglov se, takođe, osvrnuo na poslovne aktivnosti Gasproma, navodeći da ne postoje nikakve opasnosti po poslovanje kompanije zbog Bregzita.

Gasprom će, kako dodaje, smanjiti troškove u ovoj godini za 15,3 milijarde rubalja (237 miliona dolara), nakon što je u 2015. godini uštedeo 18 milijardi rubalja (279 miliona dolara).