Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Protesti protiv Trampa na jugu Kalifornije

Foto: donaldjtrump.com

Protesti protiv Trampa na jugu Kalifornije

Oko sto ljudi održalo je bučne, ali pretežno mirne proteste u Anahajmu na jugu Kalifornije, ispred arene u kojoj se pretendent na republikansku nominaciju za američkog predsedničkog kandidata Donald Tramp obraćao pristalicama.

Svet
Izvor: Tanjug

Kada su demonstranti, koji su nosili transparente sa natpisima poput "Zaustavite nacistu Trampa", počeli da se rugaju i uznemiravaju Trampove pristalice, policija je intervenisala i uhapsila osmoro među njima, prenosi Rojters.

Portparol policije u Anahajmu je rekao da je sedmoro odraslih i jedna maloletna osoba uhapšeno tokom jučerašnjih protesta.

Do novih protesta je došlo samo dan nakon što je Trampov skup u Albukerkiju, u Novom Meksiku, prerastao u opšti metež kada su stotine demonstranata pokušale da preplave kongresni centar u kojem je Tramp govorio, a policija je upotrebila dimne bombe i biber-sprej.

U Anahajmu je policija unapred upozorila da će preduzeti brzu akciju ukoliko protesti izmaknu kontroli.

Na skupu koji je držao u Anahajmu, Tramp je više puta prekidan provokacijama, koje mu je između ostalih upućivao muškarac koji je mahao meksičkom zastavom.

"Nemojte ga povrediti. Kažem ovo zbog televizijskih kamera. Iako je on loša osoba", rekao je Tramp dok je policija izvodila tog muškarca iz arene.

Mnogi među demonstrantima ispred arene izrazili su gnev zbog Trampovih stavova o imigraciji, a u jednom trenutku su rastrgli papirnu lutku sa Trampovim likom.

Trampovo pojavljivanje na američkom zapadu u oblastima sa velikim brojem stanovnika latinoameričkog porekla izazvali su proteste kao odgovor na njegove opaske da Meksiko šalje kriminalce i silovatelje u SAD.

Problemi koje Tramp ima sa latinoameričkim glasačima mogli bi da pokopaju njegove nade u pobedu na predsedničkim izborima 8. novembra, ocenjuje britanska agencija, dodajući da je istraživanje organizacije "Latino desižens" pokazalo da 87 odsto registrovanih glasača hispanskog porekla ima negativno mišljenje o Trampu.