Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prvi put od finansijske krize 2008. Banka Engleske srezala kamatnu stopu

pixabay.com

Prvi put od finansijske krize 2008. Banka Engleske srezala kamatnu stopu

Današnja odluka, kako ocenjuje AP, odražava zabrinutost centralne banke u pogledu stanja ekonomije koja je uzdrmana odlukom Britanije da izađe iz EU

Svet
Izvor: Tanjug

Centralna banka Engleske snizila je danas referentnu kamatnu stopu prvi put od globalne finansijske krize, i donela dodatne podsticajne mere u nastojanju da podigne ekonomiju uzdrmanu odlukom Britanije da izađe iz Evropske unije.

Centralna banka je srezala REPO kamatnu stopu na 0,25 odsto sa prethodnog rekordno niskog nivoa od 0,5 odsto, prenosi američka agencija AP.

Banka je, takođe, proširila program otkupa obveznica, obećavajući upumpavanje dodatnih 60 milijardi funti (79 milijardi dolara) u ekonomiju, kao i kupovinu korporativnih obveznica u vrednosti do deset milijardi funti.

Današnja odluka, kako ocenjuje AP, odražava zabrinutost centralne banke u pogledu stanja ekonomije koja je uzdrmana odlukom Britanije da izađe iz EU.

Preliminarni pokazatelji govore da ekonomija Britanije, nakon referenduma održanog 23. juna, beleži najveću stopu pada od 2009. godine.

Najnovije vesti prouzrokovale su pad britanske funte, koja je oslabila za 1,1 odsto, na 1,3173 dolara u Londonu.

Centralna banka Engleske (BoE) će preduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi dostigla monetarnu i finansijsku stabilnost, izjavio je danas guverner BoE Mark Karni, dodajući da će se efekti niskih kamatnih stopa odmah osetiti u ekonomiji.

"Banka je i dalje spremna da preduzima sve akcije koje budu potrebne radi dostizanja ciljane monetarne i finansijske stabilnosti, jer se Ujedinjeno Kraljevsto prilagođava novoj realnosti, i kreće sa lovom na nove prilike van Evropske unije", rekao je Karni na konferenciji za novinare, posle odluke centralne banke da snizi referentu kamatu na novi rekordno nizak nivo od 0,25 odsto sa prethodnih 0,5 odsto, javlja agencija Rojters.