Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRVI ZEMLJANI koji su se živi vratili iz svemira - ruski psi Belka i Strelka

Foto: vk.com

PRVI ZEMLJANI koji su se živi vratili iz svemira - ruski psi Belka i Strelka

Pre 57 godina, 19. avgusta 1960. godine, u Zemljinu orbitu lansiran je „Sputnjik 5“, čiju posadu su činile Belka i Strelka.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Eksperiment je bio uspešan. Naučnici su dobili potrebne podatke o boravku životinja u kosmosu, a psi su se vratili nepovređeni i osećali su se dobro. Belka i Strelka su tako postale prvi Zemljani koji su se živi vratili iz svemira.

Belka i Strelka su bile treća pseća ekipa koja je poslana u Zemljinu orbitu. Kosmički pionir bila je Lajka, koja je prva 1957. godine poletela u svemir, ali je, nažalost, posle četiri kruga oko Zemlje, uginula zbog povišene temperature u kapsuli.

Još jedna pseća ekipa, Čajka i Lisička, izgubile su život 28. jula 1960. godine. U devetnaestoj sekundi lansiranja, bočni blok rakete se odvojio, nakon čega je pao i eksplodirao. Belka i Strelka su bile njihovi dubleri, prenosi Glas Moskve.

Cilj eksperimenta je bio da se izvrši celodnevni let, i da se nakon njega psi vrate bezbedno na Zemlju. Za svaki slučaj, životinje su pripremljene za osmodnevni let.

Sa kosmodroma Bajkonur „Sputnjik 5“ je 19. avgusta 1960. godine, u 11 sati i 44 minuta po moskovskom vremenu, lansiran u orbitu.

Pripremom za lansiranje rukovodio je lično Sergej Pavlovič Koroljev. Pored Belke i Strelke, u kapsuli je bilo 12 miševa, insekti, biljke, gljive, semenje kukuruza, pšenice, graška, luka i neki mikrobi. Van kapsule je smešteno 28 laboratorijskih miševa i dva bela pacova.

Brod sa psećom posadom napravio je tačno 17 krugova oko Zemlje. Strelka se ponašala uobičajeno, dok je Belka, nakon četiri kruga, postala izuzetno nemirna i pokušavala da se oslobodi pojaseva kojim je bila vezana, što je ukazivalo na promene u njenom raspoloženju.

Analize obavljene nakon leta pokazale su da nikakvi psihički i fizički problemi kod pasa nisu uočeni. Upravo je Belkino ponašanje dovelo do odluke da na sledeći let bude upućen brod u kome će biti čovek. Znamo dobro i ko je to bio.

Posle leta, legendarni psi su živeli u „Institutu za vazduhoplovstvo i svemirsku medicinu“, odakle su ih vodili da ih pokažu deci u vrtićima, školama i sirotištima.

Nekoliko meseci kasnije, Strelka je donela na svet šest apsolutno zdravih štenaca. Jedno od njih, ženkicu sa imenom Pušinka, Nikita Hruščov je poklonio supruzi i ćerci predsednika SAD Džona Kenedija — Žaklini i Kerolajn.

Belka i Strelka su doživele duboku starost i uginule prirodnom smrću.

Njihova preparirana tela nalaze se danas u Memorijalnom muzeju astronautike u Moskvi.