Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: Američki štit nije odbrana već nuklearni potencijal u Evropi

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Putin: Američki štit nije odbrana već nuklearni potencijal u Evropi

Putin je naglasio da u ovom trenutku ne postoji nikakva nuklearna pretnja iz Irana.

Svet
Izvor: Sputnjik

Američki raketni štit nije odbrana već nuklearni potencijal Vašingtona u Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija preduzima sve za očuvanje strateške ravnoteže snaga i sprečavanja izbijanja velikih vojnih sukoba, izjavio je Putin.

„Naravno da sa naše strane preduzimamo sve neophodne mere da bismo omogućili i očuvali stratešku ravnotežu snaga. Ona je najpouzdaniji garant za sprečavanje izbijanja velikih vojnih sukoba, koje po svojim posledicama ne mogu da se uporede sa sukobima koji danas postoje na planeti. To ne možemo da dopustimo i nećemo dopustiti“, izjavio je Putin na sastanku sa vojnim zvaničnicima.

Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju. Mi ćemo pažljivo raditi po planu, dodao je Putin.

„Zajedno sa razmeštanjem na moru, u ovom slučaju u Sredozemnom moru, sistemi ’Egis‘, radari u Rumuniji i pozicioni rejon u Poljskoj — sve su to dodatni koraci za nagomilavanje međunarodnog sistema bezbednosti i početku nove trke u naoružanju. Kako smo već govorili, mi se nećemo uvlačiti u tu trku. Ići ćemo svojim putem i raditi veoma pažljivo, ne prelazeći finansijske planove za naoružavanje vojske i flote koje smo ranije izložili“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da jednostrano raspoređivanje američkog PRO u Rumuniji ne uzima u obzir zabrinutost Rusije.

Američki raketni sistem u Poljskoj lako se može koristiti za rakete malog i srednjeg dometa, dodao je Putin.

Ovo je očigledno narušavanje Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, jer će raketni lanseri, koji će biti postavljeni nakon puštanja u rad radara u Rumuniji, lanseri koji će biti postavljeni u Poljskoj, vrlo lako mogu da se koriste za rakete srednjeg i malog dometa, naglasio je Putin.

„Ako, koristeći svoje mogućnosti u medijima SAD još uvek nekog mogu da dovedu u zabludu na račun toga da to ne ugrožava Rusiju, na račun toga da je to isključivo odbrambeni sistem, prisutne za ovim stolom, na ovom sastanku to neće dovesti u zabludu. To nije odbrambeni sistem, to je deo nuklearnog strateškog potencijala SAD koji je postavljen na periferiju. U datom slučaju, periferija je Istočna Evropa“, rekao je Putin govoreći o PRO sistemu SAD u Rumuniji.

Ljudi koji donose odgovarajuće odluke treba da znaju da su do sada živeli spokojno, bezbedno i sigurno. Sada, nakon razmeštanja ovih elemenata PRO prinuđeni smo da razmislimo o tome da zaustavimo te pretnje za bezbednost Ruske Federacije, naglasio je Putin.