Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN: Borba protiv novog ruskog oružja je besperspektivna i besmislena

Foto: kremlin.ru

PUTIN: Borba protiv novog ruskog oružja je besperspektivna i besmislena

„Pre stvaranja novih sistema naoružanja niko nas nije slušao, poslušajte nas sada“, poručio je Putin.​

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Krstareće rakete nove generacije, podvodni dronovi, hipersonična interkontinentalna raketa „Avangard“, koja „udara poput meteora“, zastrašujuća raketa „Sarmat“, koju na Zapadu zovu „Satana“, sistem hipersoničnih raketa „Kinžal“, kao i lasersko oružje — novo je rusko oružje koje je Vladimir Putin predstavio u godišnjem govoru o stanju nacije.

U svom do sad možda „najborbenijem“ govoru, ruski predsednik je rekao da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne i da je to odgovor Rusije na raspoređivanje američkog PRO na teritorijama drugih država. Ime za to oružje zasad nije izabrano, čeka se predlog Ministarstva odbrane.

Kao primer efikasnog oružja, Putin je naveo ruske rakete „Sarmat“, ocenivši da čak ni perspektivni sistemi PRO nisu smetnja za njih. Pri težini od preko 200 tona, raketa ima kratki aktivni deo leta, što otežava njeno presretanje sistemima PRO.

„Ona će moći da pogodi bilo koju tačku na svetu i biće veoma teško da je presretne bilo koji protivraketni sistem“, istakao je ruski predsednik.

Sistem „Kinžal“, u prevodu „Bodež“, uspešno je testiran i već se nalazi u vojsci na jugu zemlje.

Reč je o avionskoj raketi, čiji je domet oko dve hiljade kilometara i koja može da nosi i nuklearne bojeve glave.

„Ako govorimo o ’Kinžalu‘ on nema pandane u svetu, u krajnjem slučaju takve sisteme nemaju SAD. Što se tiče Kine, nisam siguran, ali najverovatnije da ni oni nemaju ništa slično. To je veoma precizan sistem i takvu raketu je praktično nemoguće oboriti“, kaže vojni analitičar Dmitrij Kornjev.

Putin je predstavio i novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“, koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“. Prema njegovim rečima, novo rusko oružje može da manevriše u slojevima atmosfere, kako bočno, tako i vertikalno.

„Ono će biti praktično neuhvatljivo. Brzina će biti hipersonična. Biće kao meteor“, rekao je Putin.

Ruska preduzeća su već započela serijsku proizvodnju tog sistema, koji je još jedna vrsta strateškog oružja Rusije.

Putin je istakao i da su značajni rezultati postignuti u razvoju laserskog oružja, podsećajući istovremeno da od prošle godine ruska vojska dobija borbene laserske sisteme, ali nije želeo da precizira o kakvim sistemima je reč, jer za to „još nije vreme“.

Putin je naglasio da takvi borbeni kompleksi povećavaju sposobnost Rusije da osigura svoju bezbednost.

Putin je obelodanio i da je u Rusiji stvoren podvodni dron, koji ima interkontinentalni domet i koji može da se kreće na ekstremnim dubinama, brzinom koja je višestruko veća od brzine podmornica, najnaprednijih torpeda i najbržih brodova svih vrsta.

Podvodni dron na nuklearni pogon, koji nosi nuklearne bojeve glave, može da cilja i nosače aviona i obalne objekte.

Ruski predsednik je tokom svog govora jasno poručio da je borba protiv novog ruskog oružja besperspektivna i besmislena.

„Pre stvaranja novih sistema naoružanja niko nas nije slušao, poslušajte nas sada“, poručio je Putin.