Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN ČESTITAO ruskim oružarima njihov dan

Foto: TASS

PUTIN ČESTITAO ruskim oružarima njihov dan

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je svim oružarima Rusije profesionalni praznik.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"S pravom smo ponosni na ruske majstore, inženjere, dizajnere, čiji kreativni genij je stvorio jedinstveno oružje, poznato širom sveta", napisao je šef Rusije.

Takođe, Putin je pomenuo imena svetski poznatih oružara kao što su Mihail Kalašnjikov, Pavel Zahava, Georgi Špagin i Sergej Mosin, piše Glas Moskve.

Predsednik Rusije je naglasio da je razvoj odbrambene industrije sada prioritet države. Njena istraživanja i naučna baza se poboljšavaju, a u proizvodnju se uvode napredne tehnologije.

Putin je izrazio uverenje da će proizvođači oružja raditi savesno i doprineti jačanju odbrambene sposobnosti zemlje i nacionalne bezbednosti.

Dan oružara se u Rusiji obeležava 19. septembra i slavi radnike vojne industrije, od kreatora ruskog oružja do stručnjaka koji se bave istorijom razvoja oružja i proučavanjem tradicije ruskog oružja.

Ovaj praznik se slavi od 2010. godine, najviše zaslugama čuvenog Mihaila Timofejeviča Kalašnjikova, tvorca legendarne puške AK-47.

Naime, 25. maja 2010. godine Vladimir Putin (koji je u to vreme bio na mestu predsednika ruske vlade) posetio je Iževsk, gde je obišao odbrambeno preduzeće “Ižmaš”.

Tadašnji premijer, a sadašnji predsednik je pregledao radionice koje su decenijama proizvodile oružje i na štandu sa različitim modifikacijama poznatog automata komunicirao sa dizajnerom Mihailom Kalašnjikovim.

Tokom tog razgovora Kalašnjikov je zamolio Putina da uspostavi dan ruskog oružja, odnosno oružara.

"Trudimo se da učinimo sve kako bismo osigurali da Rusija zauzima dostojno mesto na tržištu oružja", rekao je dizajner. “Tražimo od vas da napravite jedan dan tako da se jednom godišnje možemo sastati i sagledati svoj napredak. Jedinstven dan oružara”.

Putin je obećao da će se takav dan pojaviti na kalendaru, posebno s obzirom da je Sindikat ruskih oružara uputio sličan zahtev.

Za datum praznika izabran je 19. septembar - dan kada pravoslavna crkva odaje počast arhangelu Mihailu, zaštitniku nebeske armije.

U korist ove odluke bila je činjenica da je mesec septembar povezan sa najvećim porastom proizvodnje i skladištenja oružja u 16. i 17. veku od strane Oružane komore Moskovskog Kremlja.