Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN danas u Francuskoj, prvi sastanak sa Makronom

Foto: Sputnjik

PUTIN danas u Francuskoj, prvi sastanak sa Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se danas sa novoizabranim francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Makron će ugostiti Putina u Velikom Trijanonu, dvorcu za zabavu na imanju Versaj, gde je upriličena izložba posvećena ruskom caru iz 18. veka Petru Velikom i 300. godišnjici diplomatskih odnosa dve zemlje, piše Glas Moskve.

Novi francuski predsednik je najavio da će glavna tema razgovora biti Sirija, dodavši da je spreman da „sarađuje sa Rusijom” u cilju rešavanja sirijske krize i dodao da rat protiv terorizma treba intenzivirati.

Iako pojedini mediji pokušavaju da predstave Makrona kao figuru koja je za kratko vreme uspela da se nametne kao dominantna među evropskim i svetskim liderima, naročito nakon davanja prenaglašene pažnje rukovanju sa Trampom, sastanak sa ruskim liderom pravi je ispit za “mladića koji obećava”.

Simbolično, pre 300 godina je pri svojoj poseti Francuskoj, na iznenađenje svih prisutnih ruski car Petar Veliki podigao sedmogodišnjeg francuskog kralja Luja na ruke i glasno uzviknuo: „Svim srcem se nadam da će Vaše Veličanstvo porasti veliko i jednog dana dobro vladati!“