Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije

Foto: www.vaseljenska.com

Putin: Dobri odnosi Kine i Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku sa kineskim premijerom Li Kećjangom u Pekingu da odnosi dve zemlje imaju dobar temelj da se dalje razvijaju i da su zasnovani na obostranim interesima.

Svet
Izvor: Tanjug

Temelj bilateralnih odnosa Rusije i Kine je ekonomija i na tome se gradi partnerstvo i u drugim područjima, na međunarodnoj pozornici, u kulturi i obrazovanju, rekao je Putin, prenosi TASS

"Mi uvek naše odnose gradimo vodeći računa o obostranim interesima i dosada smo u svemu uspeli, " rekao je Putin.

Dve zemlje imaju odnos strateškog partnerstva "sa dobrim izgledima za budućnost", dodao je Putin na sastanku kome su prisustvovali ruski ministar spoljnh poslova Sergej Lavrov i drugi zvaničnici.

Putin je juče u Peking stigao iz Taškenta, prestonice Uzbekistana, gde je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju.

Na marginama te konferencije, Putin se sreo sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Kremlj se nada da će poseta ruskog lidera Kini biti sadržajna i produktivna, a dve strane planiraju da potpišu više desetina sporazuma.

Fokus posete je pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, vazduhoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma, koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikoptera.

Očekuje se da će lideri dve zemlje dati i zvanično start pregovorima za pripremu sporazuma između integracionih projekata - Evroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa "Put svile".