Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN I MEDVEDEV sa ruskim bajkerima u Sevastopolju

Foto: kremlin.ru

PUTIN I MEDVEDEV sa ruskim bajkerima u Sevastopolju

I pored protestne note Ukrajine, predsednik Rusije Vladimir Putin došao je u posetu Sevastopolju.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Lider Rusije je iskoristio vreme u Sevastopolju da obiđe grad i sagleda sa kojim se problemima bori i na koji način može još više da napreduje.

Tom prilikom Putin je izjavio da je za privlačenje turista u Sevastopolj neophodno obnoviti grad, odnosno njegov spoljni izgled, komunalne strukture i istorijski centar, piše Glas Moskve.

Na sastanku s javnim delatnicima i naučnicima Putin je predložio da se razmotre pitanja kojima je, prema mišljenju stručnjaka, posvećeno nedovoljno pažnje u okviru generalnog plana za razvoj Krima i Sevastopolja.

Putin je naveo da je jedno od značajnih istorijskih mesta kulturno-istorijski kompleks „Hersones Tavrijski“, gde je održan sastanak. Putin je dodao da je s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom razgovarao o mogućnosti da se ovaj muzej posebno tretira. On je, takođe, predložio da se Hersones preobrazi u takozvanu „rusku Meku“.

Putin i Medvedev su tokom posete ovom kompleksu razgledali retke i vredne eksponate, a posebno ih je zainteresovala tablica s drevnom zakletvom građana Hersonesa da će štititi svoj grad.

Prema mišljenju većine istraživača, tekst zakletve, urezan u ploču od belog mermera, potiče iz 3. veka. Zakletva sadrži podatke o državnom ustrojstvu Hersonesa i granicama države.

„Hersones Tavrijski“ je jedan od najvećih naučno-istraživačkih centara, u kojem rade arheolozi iz celog sveta. Muzejska kolekcija ima 214.000 eksponata. Muzej godišnje posećuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Ruski predsednik je tokom posete Sevastopolju obišao i muzej posvećen istaknutom ruskom slikaru Ivanu Ajvazovskom. On je podržao predlog da se Rusko geografsko društvo posveti proučavanju života ovog umetnika koji je veoma mnogo putovao.

Predsednik i premijer Rusije prethodno su položili cveće u Memorijalnom kompleksu „Trideset petog obalskog odreda“ u Sevastopolju zajedno sa bajkerima "Noćni vukovi". Memorijalni kompleks posvećen je vojnicima Primorske armije i mornarima Crnomorske flote koji su nastavili da štite grad i nakon što su glavne jedinice Crvene armije napustile Sevastopolj 1942. godine.

Putin i Medvedev su posetili i međunarodni muzički festival „Opera u Hersonesu“ u Sevastopolju. Na programu večerašnjeg dobrotvornog koncerta su uvertira opere „Ruslan i Ljudmila“ Mihaila Glinke i arija „Habanera“ iz opere „Karmen“ Žorža Bizea.