Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN I TRAMP  se dogovorili oko primirja u Siriji

Foto: kremlin.ru

PUTIN I TRAMP se dogovorili oko primirja u Siriji

​Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je da je postignut dogovor oko primirja na jugu Sirije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"U ovoj zoni (južna Dara, Kunitra i AS-Suvajda) primirje će početi 9. jula od 12 časova po vremenskoj zoni Damaska. SAD su preuzele na sebe da će se sve militantske grupe tamo pridržavati prekida vatre" - rekao je Lavrov, a prenosi Glas Moskve.

Kako je navedeno, primirje je dogovoreno zahvaljujući ekspertima Rusije, SAD i Jordana, koji su uspostavili zonu na jugu Sirije tokom razgovora u prestonici Jordana, Amanu.

"U početku, obezbeđenje oko zone biće održavano uz pomoć ruske vojne policije koja će koordinisati akcije sa Jordancima i Amerikancima", naveo je ministar inostranih poslova Rusije.

Ovaj dogovor je različit od nacrta sporazuma zona koji je trebao da bude dogovoren zahvaljujući prethodnim dogovorima koje su uspostavili Rusija, Turska i Iran tokom razgovora sirijske Vlade i opozicije u Astani. Dok su diskutovanja oko granica i mehanizama zona trajali i ove nedelje, finalni dogovor još nije potpisan.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu deo tog dogovora.

Rusija i SAD podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu - Moskva podržava predsednika Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada.