Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN: Izvoz naoružanja je velika odgovornost za bilo koju zemlju

Foto: kremlin.ru

PUTIN: Izvoz naoružanja je velika odgovornost za bilo koju zemlju

Vruće tačke i zone konflikata su za pojedince postale izuzetno unosan biznis, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kako je rekao, stiče se utisak da je formiran razgranat sistem isporuke naoružanja u zemlje i regione koji su vojnopolitički nestabilni.

„Izvoz naoružanja predstavlja ogromnu odgovornost za bilo koju zemlju, jako je važno da to razumeju svi učesnici globalnog tržišta oružjem“, upozorio je Putin i dodao da pojedini proizvođači zaobilaze međunarodne norme i principe, što rezultira time da oružje završava u rukama terorista.

„Umesto da se borimo sa realnim terorističkim grupama, stvara se slika imitacije borbe, dok se nekontrolisana isporuka oružja i dalje sprovodi“, naglasio je ruski predsednik, a prenosi Glas Moskve.

Istovremeno, Rusija je zainteresovana da proda sopstvenu vojnu produkciju, ali joj je glavno polazište svetska bezbednosna stabilnost.

„Naravno da je u našem interesu da uspostavimo dobre odnose sa kupcima oružja, kao i da nađemo nove, ali naš prvenstveni interes je da se održi globalna i regionalna bezbednost i stabilnost“, naglasio je Putin.

On je istakao i da izvoz ruske vojne produkcije koči nelojalna konkurencija, te da se veštački komplikuju finansijske operacije i opstruiše logistika.

Putin je dodao i da će izvoz ruskog naoružanja 2017. godine iznositi oko 15,3 milijarde dolara, ali da je ukupno naručeno naoružanja u vrednosti od 45 milijardi.