Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin možda pošalje specijalce u Siriju

Pripadnici Spetsnaza Foto: pinterest.com

Putin možda pošalje specijalce u Siriju

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da pošalje specijalne snage na ratište u Siriju.

Svet
Autor: NB, Al džazira

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da pošalje specijalne snage na ratište u Siriju.

To je rekao bivši zamenim minsitra spoljnih poslova Adrej Fjodorov, a prema njegovom mišljenju tako bi se mogla osigurati odlučna pobeda.

Kako prenosi “Al džazira” Putin navodno diskutuje s vojnim komandantima o mogućnosti slanja specijalnih snaga ili dobrovoljaca koji su spremni da se bore uz Sirijce i njihove saveznike.

“Ovo je delikatno pitanje za našu vojsku. Postoje ozbiljne sumnje da bi bilo kakva akcija Rusije na ratištu mogla biti pogodna. To bi moglo zakomplikovati proces pregovora i dovesti do daljih nesporazuma sa SAD”, rekao je Fjodorov.

Ruska vojna snaga sprečila je kolaps Vlade Sirije prošle godine. Damask nije mogao sam zaustaviti napredak pobunjenika na nekoliko frontova.

Kremlj je želeo da preokrene situaciju u korist svog saveznika kako bi mogao imati koristi za pregovaračkim stolom.

Ali, linije fronta se nisu promenile i mirovni pregovori nisu uspeli. Nijedna strana nije bila spremna na kompromis niti je bila dovoljno jaka da nametne rešenje.

"S ruske tačke gledišta, sirijski predsednik Bašar Al-Asad bi trebalo da kontroliše 70 odsto Sirije i tako bi se mogli održati izbori koji bi pogodovali sirijskom predsedniku. Zato je pitanje kopnene akcije sve aktuelnije", rekao je Fjodorov.

Proteklih sedmica primetno je smanjena uloga Rusije na sirijskom frontu, jer je Moskva želela dati šansu političkim pregovorima.