Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin NAHVALIO NAJNOVIJU RAKETU X-101

Foto: kremlin.ru

Putin NAHVALIO NAJNOVIJU RAKETU X-101

Raketni sistem X-101 koji je upotrebljen u Siriji, pokazao je visok stepen pouzdanosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Prema podacima Ministarstva odbrane, strateški bombarderi Tu-95MS koji su poleteli sa aerodroma Engels (Saratovska oblast) u sredu su izveli napad raketama X-101 na objekte terorista Islamske države na granici sirijskih provincija Hama i Homs, piše Glas Moskve.

„Što se tiče upotrebe našeg oružja, uključujući i u borbi protiv terorista Sirijske Arapske Republike, želeo bih da se zahvalim vojnicima i konstruktorima jednog od naših najnovijih raketnih sistema X-101. Ta raketa pokazala je vrlo visok stepen pouzdanosti“, istakao je Putin na sastanku komisije za vojno-tehničku saradnju.

On je dodao da je to „zaista najsavremenije oružje, visoke preciznosti, velike snage, sa pristojnim dometom od 4,5 hiljade kilometara“.

„Oružje takvog nivoa, te klasa i treba da bude u centru naše pažnje, u centru pažnje Ministarstva odbrane i pažnje naših industrijskih preduzeća iz kompleksa odbrane“, kazao je ruski predsednik.

X-101 je najnovija ruska strateška krstareća raketa vazdušnog baziranja, napravljena uz pomoć moderne tehnologije za smanjenje radarske vidljivost. Domet poražavanja meta je do 4,5 hiljade kilometara. Rakete mogu da budu opremljene i nuklearnim bojevim glavama.