Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin objavio PORAZ TERORISTA ISLAMSKE DRŽAVE u Siriji

Foto: rusvesna.su

Putin objavio PORAZ TERORISTA ISLAMSKE DRŽAVE u Siriji

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je potpuni poraz Islamske države na obalama Eufrata u Siriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Pre dva sata ministar odbrane Sergej Šojgu je raportirao da su operacije na istočnoj i zapadnoj obali Eufrata završene potpunim porazom terorista“, rekao je ruski predsednik.

„Naravno, i dalje mogu da postoje pojedini centri otpora, ali sve u svemu borba u ovoj fazi i na ovoj teritoriji je gotova. Završena je (našom) potpunom pobedom i porazom terorista“, dodao je predsednik, a prenosi Glas Moskve.

Pre prelaska na političko rešavanje u Siriji neophodno je ojačati zone deeskalacije i konačno prekinuti krvoproliće u toj zemlji, dodao je Putin.

On je rekao da nakon toga, zajedno sa svim učesnicima sirijskog procesa, vladom Sirije, zemljama regiona i Ujedinjenim nacijama, treba preći na „sledeću fazu, a to je politički proces, početak političkog procesa, stvaranje i implementacija, kako smo se dogovorili na trilateralnom sastanku u Sočiju predsednika Rusije, Irana i Turske, Kongresa naroda Sirije“.

Putin je dodao da je u tom pogledu važna i priprema novog ustava.

„A zatim, kako se taj proces bude razvijao, i (priprema) za predsedničke i parlamentarne izbore“, dodao je šef države.

„Ali to je veliki i dug posao. Za početak, moraju se preduzeti makar prvi koraci: učvršćivanje stanja koje je sada uspostavljeno, jačanje zona deeskalacije, osiguravanje konačnog prestanka krvoprolića na teritoriji Sirije i prelazak na proces mirnog političkog rešenja“, zaključio je Putin.