Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN otkrio spomenik caru Aleksandru Trećem na Krimu

Foto: kremlin.ru

PUTIN otkrio spomenik caru Aleksandru Trećem na Krimu

​Putin je podsetio da je car činio sve za razvoj i jačanje države i da su Aleksandra Trećeg zvali „Car-mirotvorac“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče na ceremoniji otkrivanja spomenika caru Aleksandru Trećem na Jalti da je taj imperator dao veliki doprinos razvoju zemlje, ekonomiji i političkoj ulozi Rusije.

Spomenik je postavljen u Livadijskom parku, na mestu na kojem se nalazilo zdanje Malog dvorca, u kojem je 1. novembra 1894. godine umro Aleksandar Treći.

Dvorac je bio omiljeno mesto imperatora u Livadiji. U godinama Velikog otadžbinskog rata zdanje je srušeno, piše Glas Moskve.

„Uveren sam da će sadašnje i buduće generacije, kao i naši veliki preci, učiniti sve za dobrobit i procvat otadžbine“, rekao je Putin.

„Otkrivamo spomenik istaknutom državnom delatniku i patrioti“, rekao je ruski lider i dodao da je imperator osećao ogromnu ličnu odgovornost za sudbinu Rusije.

Putin je podsetio da je car činio sve za razvoj i jačanje države i da su Aleksandra Trećeg zvali „Car-mirotvorac“.

„Aleksandar Treći je branio interese zemlje direktno i otvoreno. I takva je politika omogućila rast uticaja Rusije, jačanja njenog autoriteta u svetu. Burno i dinamično se razvijao industrijski potencijal zemlje. Bilo je usvojeno za to vreme napredno radno zakonodavstvo, koje je prednjačilo u poređenju s praksom u mnogim drugim zemljama i koje je štitilo radnička prava. Otvarale su se fabrike, nove grane industrije, širila se mreža železnice“, rekao je Putin.

On je dodao da je u periodu vladavine Aleksandra Trećeg počelo suštinsko naoružavanje armije.

„On je smatrao da jaka, suverena, samostalna država mora da se oslanja ne samo na ekonomsku i vojnu moć nego i na tradiciju, da je važno da veliki narod čuva svoj identitet, a da napredak nije moguć bez poštovanja istorije, kulture i duhovnih vrednosti“, rekao je Putin.

Spomenik Aleksandru Trećem predstavlja skulpturu imperatora koji sedi, oslonjen na mač.

Na belom mermernom postolju urezan je natpis: „Imperator sveruski Aleksandar Treći“, a ispod njega poznata rečenica: „Rusija ima samo dva saveznika – armiju i flotu“.