Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN: Rivalstvo ne sme da pređe u rat

Foto: kremlin.ru

PUTIN: Rivalstvo ne sme da pređe u rat

​Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je zemlje sveta da ne troše vreme na rivalstvo, već da uspostave saradnju.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Moramo da prestanemo da gledamo jedni na druge kao na rivale. Ne znam kako je to moguće izvesti na međudržavnom nivou, ali bar moramo da pokušamo. Moramo da pokušamo da gledamo jedni na druge kao na partnere", izjavio je Putin na sastanku sa učesnicima 19. Međunarodnog festivala omladine i studenata u Sočiju.

Zemlje, umesto da udruže napore za rešavanje zajedničkih problema, rasipaju resurse na stvari koje nisu važne, konstatovao je Putin, piše Glas Moskve.

"Rasipamo ih na rivalstvo... To su veoma delikatne stvari. Možda je utopija pošto je priroda ispunjena duhom rivalstva, ali bar moramo da se trudimo da ne dozvolimo da to rivalstvo preraste u mržnju ili čak u rat", upozorio je Putin.

Putin je nešto ranije, otvarajući festival, poručio mladima da budu drski, dosledni i hrabri u postizanju svojih ciljeva.

"Ubeđen sam da ste vi, mladi iz celog sveta, raznih nacionalnosti i religija, ujedinjeni zajedničkim osećajem vrednosti i ciljeva – težnji za slobodom, srećom, mirom, težnjom za većim dostignućima", rekao je Putin.

Mladima je obećao da će učiniti sve kako bi im pomogao da ostvare ciljeve.

"Energija i talenat mladih su zadivljujuća snaga. Mlađe generacije uvek donose inovativne ideje. Skloni ste eksperimentima, sporovima nikada ne prihvatate tradicionalne načine života. Budite drski. Kreirajte sopstvenu budućnost. Budite hrabri dovoljno da promenite svet, da ga napravite boljim. Vi to možete", poručio je ruski predsednik.

Organizatori su ranije naveli da na festivalu očekuju oko 20.000 mladih ljudi iz oko 150 država, a manifestacija se organizuje na šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija.